Аз бях в града на стоте войводи

От 1999 година в Сливен ежегодно се провежда Национален фестивал на детската книга. Организира се от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“– Сливен и Сдружение „Национален фестивал на детската книга“ с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенцията за българите в чужбина, издателства и др. Гости на Фестивала са автори, издатели, книгоразпространители, библиотечни специалисти от България и други страни, педагози, психолози, представители на българските общности от чужбина и много деца.

Всяка година в програмата на фестивала се включват: базари на книги, представяне на автори и издателства, кръгли маси по проблемите на детската книга, конкурси, изложби, представления, концерти, карнавални шествия и др. Ежегодно в рамките на Националния фестивал на детската книга се провеждат и национални детски литературни конкурси и конкурси за рисунка на различни теми.

Тази година децата твориха на тема „В търсене на талисман на щастие”. Учениците от IV „д” клас на нашето училище за трета поредна година изпращат творбите си за участие. Габриела, Кристина, Светлозар, Николай, Виктор, Преслава, Дарина и Божена получиха грамоти за отличното си представяне. Виктория завоюва второ място в раздел стихотворения и бе поканена на официалното награждаване. Творбата и е отпечатана в сборник с наградените творби. След това тя сподели своите преживявания, които предлагаме тук.

В час по български език госпожа Борисова ни предложи да участваме в конкурс на тема „В търсене на талисман за щастие”.

Написаното можеше да е проза или поезия. Темата ми се стори много интересна и такава, която те кара да се замислиш, каква всъщност е силата на талисмана и наистина ли имаме нужда от него, за да сме щастливи. Речено – сторено. Седнах и мислите си подредих на белия лист в стихотворение. Измислих му и име- „Вярвай в чудеса” .

Предадох го на госпожата и от там нататък задачата беше нейна- да го изпрати за участие в конкурса.

Мина време и какво беше учудването ми, когато госпожата каза, че са се обадили организаторите  да съобщят, че моето стихотворение е спечелило втора награда във възрастовата група в която участвах.

Бях поканена да присъствам на награждаването в град Сливен. С мама заминахме рано сутринта на 10 май.

Много приятно бяхме изненадани от прекрасния празник, който бяха организирали от читалище „Сава Доброплодни”. В целия град на открити сцени имаше организирани различни събития, свързани с Празника на книгата. Усещаше се много тържествена атмосфера. Звучаха популярни детски песни,  деца рисуваха пъстри рисунки на тема ,,С пъстро хвърчило летях и свят чуден видях”.

На следващия ден беше и най-тържествената част – награждаването. Залата в театъра беше украсена, в салона беше пълно с деца. Започна награждаването и аз разбрах, че в конкурса са взели участие 800 творби на деца от България и света. Получих много подаръци и силни аплодисменти.

Благодаря Ви, госпожо Борисова, че ни провокирате да творим и да търсим всеки своя талисман за щастие!

 

ЩАСТЛИВ БЪДИ

Щастлив бъди,
не струва пари.
Не ти трябва талисман,
за да станеш голям.
Той само те украсява
и път напред задава.
Аз имам зайче
пухкаво и меко.
Когато съм с него
на сърцето ми е леко.
Всеки има скъп
за него талисман.
Той може да е кукла
или багер голям.
Вярвай в чудеса!
Това не е шега!

 

Back to top button