Архивите – извор на родолюбие

На 7 юни 2013 г. ученици от 10 и 11 клас, ръководени от г-жа Нина Тотева, посетиха Държавен архив – Плевен. Посещението беше по повод 9 юни – Международен ден на архивите. Прекрачвайки прага на институцията пазител на националната памет и докосвайки се до част от националното документално богатство, учениците получиха един истински урок по родолюбие. Убедиха се в значението на архивното съхранение за бъдещето на обществото и държавата и в силата на дарителството, усетиха „аромата” на архивохранилище, потънаха в магията на ценни стари документи, узнаха как реставрират увредени документи и как се прилагат модерните технологии в архивната работа. Лекцията, подготвена специално за тях, беше много интересна и предизвика техните въпроси, свързани преди всичко с професията на архивиста и с правилното съхраняване на документите.

Учениците се впечатлиха много от показаните им книги за селата от Плевенския край, писани от краеведи, използвали архива. Видяха летописни книги на нашето училище от неговото създаване. Калиграфският почерк, с който са написани, предизвика респект и възхищение.

Гостоприемните домакини – служителите от архива, се обърнаха с молба за помощ в ежедневната им работа, на която веднага откликнаха няколко доброволци. Убедени в ролята на дарителството, учениците инициираха дарителска акция наесен – да предоставят на Държавен архив – Плевен стари снимки, документи, планове и други ценни документи.archiv3archiv2

Back to top button