Антон Златев с билярдни отличия

СОУ „Иван Вазов” може да се похвали с много надарени спортисти. Вече сме ви говорили за успехите, пожънати по време на ученическите игри, а пък и в много други състезания. Този път обаче ще ви разкажем за билярдните победи на един наш съученик- Антон Николаев Златев от 11 м клас.
Нашето момче е взело участие в републиканското първенство за юноши в две различни дисциплини на билярда. Престижните състезания са се състояли в София- за 8-ма топка на 31 май, а за 10-та топка на 1 юни. Нашият единадесетокласник се е изправил срещу най-добрите състезатели от цяла България и явно е играл повече от безупречно, защото ни донесе цели два златни медала.

Това обаче не са единствените постижения на единадесетоколасника ни, когато се срещнахме, той беше донесъл със себе си наистина завидна колекция от всякакви медали, включително и няколко от международни турнири в Сараево и Бранденбург. А тази година от републиканското за юноши през месец април той е успял да си завоюва и още две победи- второ място за стрейт и трето за 9-та топка.
Вие обаче сигурно се чудите какви са тези стрейтове и топки? Антон обясни, че това са различни билярдни дисциплини и с готовност разясни разликите в правилата на всяка от тях. Може би ще ви е любопитно да разберете, че стандартната игра, която всеки от нас познава и играе в геймзоните е точно 8-ма топка, а при стрейт трябва да се обявява топката и джоба, в който ще бъде вкарана. По-особено за 9-та и 10-та топка пък е, че топките се вкарват във възходящ ред спрямо номера им, но при 9-та топка не е задължително да се обявява топката. Единадестокласникът сподели, че освен да знаеш правилата са необходими и някои допълнителни умения като координация, концентрация, и владеене на физика и математика.
Както виждате, нашето момче е не само добро в практиката, може да се похвали и с много теоретични познания. Това е напълно естествено, защото Антон сподели, че се занимава с билярд още от 2004 година. Той каза, че всичко е започнало съвсем случайно, когато е решил със свои приятели да пробва една игра. Сега обаче той е истински професионалист и се упражнява редовно всеки ден, за да поддържа отличното си ниво. Антон тренира в клуб „Стикс“ и е възпитаник на Людмил Георгиев.
Ние, неговите съученици от СОУ „Иван Вазов“, трябва да изкажем безкрайната си благодарност към нашия талантлив единадесетокласник. Разбира се, излишно е да казваме колко се гордеем с него, а похвалите просто не са достатъчни. Единственото, което ни остава, е да пожелаем на Антон успех на следващия му турнир, който ще се проведе тази събота в София. Сигурни сме, че той отново ще се педстави на ниво и ще прибави още едно отличие към завидната си колекция!

Силвия Тачева 10и клас

Back to top button