Антоан Ван показа медала си от Франция


Вчера в спортната зала по акробатика и художествена гимнастика представители на плевенските медии разговаряха с шампиона в синхронните скокове на батут – 14-годишният Антоан Ван. Антоан бе със златния си медал от световното първенство, провело се миналия уикенд във френския град Метц.   Заедно с ямболията Георги Илиев, ученикът от СОУ “Иван Вазов” е пръв при 13-14-годишните, а в индивидуалното надпревара е 15-ти от 63 състезатели. 
Както “Посредник” вече писа, отличието от благороден метал е единственото, спечелено от състезатели от нашата страна. Сребро страната ни печели на двоен минибатут и на синхрон при момичетата 11-12 години.
Антоан Ван тренира скокове на батут от четири години. Преди това още две се е занимавал с гимнастика. В Ученическата спортна школа го води сестра му. От тогава той е под ръководството на треньора Тони Русев, преподавател в УСШ. След световната титла Ван е устремен към Олимпийското злато, за това от следващата календарна година има планове да е в Спортното училище. Антоан знае, че за да постигне мечтата си ще са му необходими много тренировки и безкрайни часове индивидуална работа. Които могат да му бъдат осигурени от първото в страната ни Спортно училище, работещо и до днес в Плевен.
“Не бях на състезанието в Метц, но гледах скокове на Антоан на видеозапис. В индивидуалната надпревара той допусна грешка. Тя му коства призовото място, но в квалификациите на синхрон двамата с партньора си бяха безгрешни.” заяви треньорът Тони Русев.
“Конкуренцията беше много голяма. Състезавахме се 26 двойки. В началото бях много притеснен, но след като започнахме, се успокоих и изиграх елементите без грешка. Съчетанието ни е ново. Изработихме го след Европейското и започнахме да го тренираме през април. Георги е от Ямбол и имахме възможност да скачаме синхрон само в Габрово на лагерите на националния отбор. Но се справихме”, лаконично коментира представянето си Антоан Ван.
На срещата присъства директорът на УСШ Ивайло Лазаров, който изрази задоволството си от огромния успех на Антоан. Президентът на клуба Радмила Славчева бе категорична, че след като Ван се е изкачил на световния връх, ще чуе българският химн и от най-високата платформа на Олимпийския подиум.

Източник: Посредник

Back to top button