Александра Стоянова с нови постижения

Помните ли Александра Стоянова от 12з клас? Сигурна съм, че няма как да сте я забравили. Нашето момиче беше сред победителите от конкурса за есе „Бъдещето не Европа е в моя глас“, който се проведе в рамките на кампанията „Инкубатор на европейски идеи“. Красноречива и убедителна, Александра си завоюва първото място от цяла плевенска област и заедно с първенците от останалите четири области в Северозападна България- Враца, Монтана, Видин и Ловеч, заслужено си спечели посещение до Страсбург тази година.

Дванадесетокласничката продължава да ни радва с нови академични успехи. С упорство и знания Александра премина през общинския и областния кръг на олимпиадата по български език и литература, за да достигне до националния кръг, който се проведе в началото на този месец в София. Момичето много любезно се съгласи да ни отдели малко от времето си, за да ни разкаже за своя успех и преживяванията покрай него.
„Да те поканят за участие в национален кръг на олимпиада е голяма чест. Чест за самия теб, чест за преподавателя ти, чест и за училището“- сподели Александра. Момичето посети красивата ни столица в началото на месец април. Тя беше придружена от своята преподавателка по български език и литература- Галина Генкова. Пътуването се е състояло в два дни- в петък нашите представителки са се настанили, а в събота се е провел самият национален кръг на олимпиадата. Александра и нейната преподавателка били посрещнати топло и приветливо в софийския хотел „Ramada“. Мястото било модерно и комфортно, а персоналът- любезен. По време на престоя си Александра успяла да създаде много приятелства с нейни връстници от различни краища на страната. Тя сподели, че също така е имала възможност да контактува с преподаватели и изтъкнати професори, наложили се като имена в Софийския университет, както и с част от журито, което оценява писмените работи от олимпиадата.
Петъчният ден бил посветен на специална конференция за участниците и техните преподаватели. На мероприятието са присъствали всички членове на комисията и представители от Министерството на образованието и науката. По време на конференцията всеки от дванадесетокласниците получил награда и грамота, подписана лично от доц. д-р Катя Станева- председател на Националната комисия за организиране и провеждане на областния и на националния кръг на олимпиадата по български език и литература за учебната 2013/2014 г., и Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката. Същия ден участниците получили и подобна информация за регламента за протичане на олимпиадата.
Съботата била решаващият ден. Тогава се състояла самата олимпиада. Достигналите до този последен кръг на олимпиадата били седемдесет ученика. Те трябвало да пишат по тема по избор, свързана с творчеството на Гео Милев, Димчо Дебелянов или Пенчо Славейков. Александра писала за стихотворението „Тиха победа“ на Дебелянов.
Не се съмняваме, че дванадесетокласничката се е справила със заданието, защото вече сме чели нейни творби в училищния вестник и сайта. Момичето наистина има дарба за писане, но не бива да забравяме един човек, който също допринесъл много за нейното развитие- г-жа Галина Генкова. Дванадесетокласничката признава, че преподавателката й по български език и литература й дава ценни съвети и я подкрепя по трудния път на знанието. „Благодаря на госпожа Галина Генкова за това, че ми помогна да развивам възможностите си“- изказва сърдечната си признателност Александра.
Все още не знаем какво е класирането от олимпиадата, но нашето момиче е категорично в едно „Независимо от резултатите, това остава едно запомнящо се преживяване, което няма да има възможност за повторение и това го прави уникално“. Ние, нейните съученици от СОУ „Иван Вазов“, сме сигурни, че Александра се е представила на нужното ниво. Пожелаваме й още много бъдещи успехи и творческо дръзновение!

Силвия Тачева – 10и клас

Aleksandra2
Александра Стоянова с нови постижения

Back to top button