В сърцето на Европа

Брюксел-столицата на Белгия и сърцето на Европа. Един прекрасен град на художественото майсторство. Изящна архитектура, малки улички, огромни и приветливи паркове,усмихнати хора по улиците. Аромат на горещи вафли и шоколад се носи навсякъде. Брюксел е едно удивително място, в което се срещат последното хилядолетие и модерна Европа. Градът носи спомена за управлението на множество международни владетели, като тези от династията на Хабсбургите и френския крал Луи XIV. Брюксел е и дом на институциите, както на Европейския съюз, така и на НАТО. В града можеш да срещнеш хора от различни култури и националности. Придобиваш чувството, че не си само гражданин на Европа, но и на света.

Освен развлекателна, пътуването ни имаше и образователна цел. Присъствахме на няколко лекции, на тема: „Как да бъдем активни граждани?”. Запознахме се със студенти по политология, които още преди да завършат своето образование, са успели да реализират мечтите си. Те споделиха своя житейски опит с нас. Окуражиха ни да не спираме да опитваме и да не се страхуваме от провала. Посъветваха ни да си изберем специалност, която ще ни доставя удоволствие и с която ще бъдем полезни както на себе си, така и на обществото. Да не се вслушваме в това какво искат другите, а какво искаме ние. Точно това означава да бъдем активни граждани. Да не следим безучастно развитието на обществото, а да сме активни участници в него. Да не се оставяме в ръцете на управляващите, а самите ние да бъдем такива. Срещата със студентите бе изключително мотивираща за нас. Те ни провокираха да вървим по пътя на знанието и да не се отказваме от това, което ни прави щастливи.

По време на престоя в Брюксел имах удоволствието да се запозная с ученици от цяла България. Срещнах много будни и ерудирани хора. Жадни за знание. Всички бяха сътворили прекрасни есета и видеа. Имахме различни представи за бъдещето и лика на Европа след 5 години. Успяхме да обменим идеи, мнения и знания. Освен че създадохме добри приятелства, научихме много за самите себе си.

В Европейския парламент ни посрещна евродепутатът Светослав Малинов, който е инициатор на кампанията” Европейско междучасие”.Той поздрави за отличното представяне всеки от нас, като ни връчи грамоти. Господин Малинов също изнесе лекция пред нас, в която ни призова да защитим Европейския съюз. Това е институция, която вече е създадена и утвърдена, но тя се нуждае от подкрепа. Животът в Европа и в света би бил много труден, дори невъзможен, без съществуването на Европейския съюз, сподели пред нас евродепутатът. Неговите думи ни накараха да се замислим за отговорностите, които носим. Само ден по-късно видяхме, че наистина Европа трябва да бъде защитена.Тя има нужда от нас. Трябва да обединим силите си, за да възвърнем отново мира и спокойствието на континента. Сърцето на Европа – това сме ние, всички европейски граждани и имаме мисията да спасим мястото, на което живеем.

Магдалена Минкова

 

Back to top button