4б клас отпразнуваха поредния си успех

Четвъртокласниците на г-жа Евелина Ницова ни зарадваха с поредната свежа идея. Този път те предприеха едно кулинарно предизвикателство- създаването на възможно най-дългата торта в класната стая. Така те не само се забавляваха, но и заслужено се почерпиха за един свой успех, за който сега ще ви разкажем.

Както вече ви писахме по-рано, учениците от 4б клас решиха и тази година да се включат в кампанията „Читателска щафета“. Осемнадесет от четвъртокласниците изпратиха формуляр и се записаха за участие в надпреварата. Освен че прочетоха поредиците книги, които организаторите бяха подбрали, нашите четвъртокласници изработиха и уникален читателски дневник. В него всеки си имаше отделен читателски картон със своя снимка и списък с прочетените книги. Освен това децата си бяха направили и карнавал и се бяха маскирали като любимите си герои. Г-жа Ницова пък ги снима с костюмите и включи и тези снимки в читателския дневник. Креативността на децата беше наградена със специална награда- една от десетте уникални значки „Супер читател“. Те бяха единствените, които получиха групова награда. Освен значката обаче организаторите бяха подготвили и индивидуални награди за победителите- сертификат и седмична програма с герои от книгите, които бяха прочели. Г-жа Ницова пък бе наградена със специална грамота за активна подкрепа и насърчаване на четенето.
На 6 февруари учениците от 4б клас дойдоха на училище с по-тежки раници от обикновено. Това е така, защото те носеха продукти и готварски принадлежности за тортата, която им предстоеше да правят. В предпоследния учебен час малчуганите започнаха с нетърпение да се подгатвят за кулинарната си задача- разделиха се на три групи и застлаха чиновете си с покривки, за да им е по-лесно после да почистят. След като работните им места бяха готови, всеки нареди продуктите, които беше донесъл- блатове и най-разнообразни кремове и украси в зависимост от предпочитанията. Като истински сладкари децата си бяха подготвили и шпатули и престилки, за да не се цапат… много.
Госпожа Ницова обаче бе поканила специална гостенка в часа- г-жа Лили Кънева –библиотекар в училището. На нея се падна честта да връчи наградите на победителите от „Читателска щафета 4: Ловци на приключения“. Г-жа Ницова пък похвали своите възпитаници с резултатите им и от друго читателско предизвикателство- Четатонът, който тя организира. Ще ви припомним, че той стартира още на 12 ноември и от тогава всяка сряда четвъртокласниците четяха в клас книга по избор и, разбира се, старателно водеха отчет за прогреса си в своите читателски карти. До сега те могат да се похвалят, че са прочели над 4000 страници. Г-жа Кънева искрено се зарадва и поздрави учениците за тяхното постижение и не пропусна да ги насърчи да не се отказват от книгите.
Гостенката обаче не беше дошла само за официалното награждаване на заслужилите почитатели. Г-жа Ницова я бе поканила и заради славата й на опитна кулинарка и я помоли да даде няколко съвета на малките готвачи. Г-жа Кънева с готовност се съгласи и след като обясни на учениците как да направят своята торта възможно най-вкусна и красива тя даде началото на кулинарното предизвикателство.
В рамките на 20 минути малчуганите се суетиха около готварското си произведение и с много внимание го украсяваха. Резултатът накрая беше, както се очаква, невероятен- всеки отбор бе направил невероятна триетажна торта, като глазурата беше неповторима и шарена. Общата дължина на тортата бе цели 2м и 60см. Сладкишът имаше привлекателен вид, но децата не пропуснаха да проверят и вкуса му.
Разбира се, всички изглеждаха доволни и щастливи след дегустацията. Тортата обаче беше доста голяма, затова готвачите решиха да почерпят и възможно най-много от своите съученици, а също така и не пропуснаха да занесат по парче и на помощния персонал в учиището.

 

Силвия Марио Тачева, 11и клас

Back to top button