Отдадени на ездата

Научихме за спортните постижения в конната езда на Ная Недкова от 8в клас и Ивайла Брезоева от 8б клас и се срещнахме с тях,  за да узнаем повече за успехите им в този спорт. Разказаха ни за състезателния сезон, който започва традиционно на Тодоровден и продължава до месец ноември, като състезания се провеждат почти всеки уикенд.

Ная и Ивайла се състезават към клуб по конен спорт, където имат пълните условия за непрекъснат тренировъчен процес – закрит и открит манеж за езда, както и професионални треньори, завършили НСА. Състезанията, в които вземат участие, се провеждат основно в областите Пловдив и София. Едно от последните им участия например е в с. Житница, Пловдивско. Момичетата ни разказаха за успеха си в първото състезание за сезона, което по традиция се провежда на Тодоровден или така наречения „Конски Великден“. Там се състезавали с повече от 30 състезатели във всякакви групи – юноши, мъже/жени и аматьори. Ная Недкова заела престижното трето място с чисто преминаване през паркур. Наградите на победителите връчва президентът на Българската федерация по конен спорт. Ездачите и техните коне биват наградени с купи, медали и предметни награди.

Осмокласничките се състезават в дисциплината прескачане на препятствия, като задачата им е да се доближат до съвършенството, преминавайки през поредицата от препятствия, без да има съборени бариери и за максимално кратко време. И всичко това в тандем с конете!  Най-важното за тях обаче е с всяко състезание да трупат нужния опит, който да ги отведе до още по-големи върхове в дисциплината.

Ная Недкова се състезава от три години. Остава впечатлена от конете още когато е в началните класове и през 2019 г. започва професионално да се занимава с езда. В началото тя стартира с височина на препятствията от 60 см, за да достигне до 120 см към днешна дата. Във всяко състезание взема участие във височина, която съответства на моментната целева програма на тренировъчния процес. Не помни точния брой на всички състезания, на които е била до момента, но са над 50. Сред тях – три държавни първенства с доста добро представяне и едно първо място. Има участие и в кръг от Световната купа, а това е много високо постижение през изминалата година за нея. На едно от последните състезания си съперничи с над 40 участници от цялата страна и също се представя добре

Ивайла Брезоева тренира още откакто е на 6-годишна възраст, но през 2020 г., след дълга почивка, започва да се занимава още по-сериозно с конната езда. До момента е взела участие в немного състезания, но на последните четири достига до призови места. Тя сподели, че с кобилата на име Приказка се състезава в дисциплината прескачане на препятствия, но занапред би желала да тренира и всестранна езда, което включва дисциплините: прескачане на препятствия, обездка и cross country.

За двете момичета конната езда не е просто хоби, а живот. Обичат този спорт, обичат конете, както и факта, че партньорът им е 600-килограмово животно, което им се доверява. Конете са прекрасни същества и, макар някой да ги намира за големи и страховити, те отвръщат на любовта с любов и на отдадеността с отдаденост. Да си добър тандем с тези огромни животни е голямо предизвикателство, но въпреки това не се отказват и продължават смело напред!

Яна Янева,7б

Back to top button