15 септември – Международен ден на точката и Първи учебен ден за българските ученици

Международният ден на точката-15 септември е световен празник на творчеството, смелостта и сътрудничеството. Започва на тази дата през 2009 година когато учителят Тери Шей внася в класната стая книгата на Питър Рейнолд „Точката“.

Точката е история на грижовни учители, които искат да вдъхнат на своите ученици смелост и увереност в собствените им способности и самочувствието „Аз мога“.

Какво започва с една малка точка върху лист хартия? Точката на малката ученичка Vashti, пробила листа, се превръща в пробив към доверието и смелостта, запалвайки пътешествие към себеподобните и споделянето, което стига далеч и днес, вдъхновявайки безброй деца и възрастни от много краища на света. Това,което започва като една история от страницата на книга, се превръща в трансформатор на преподаването и ученето, тъй като подтиква хора от всички възрасти да преоткрият силата и потенциала на творчеството във всичко, което правят.

Учениците от втори б клас посрещнаха 15 септември като двоен празник – начало на учебната година и честване на Международния ден на точката. След като тяхната учителка г-жа Евелина Ницова ги въведе в класната стая, те се изненадаха като видяха върху работните си места един бял лист само с една малка цветна точка. След като изгледаха интересния филм за малката Vashti, те бяха изправени пред предизвикателството да си представят ако случайно са направили тази точка самите те, какво би се получило от това. Децата разгърнаха въображението си и сътвориха чудесни произведения. Разбраха, че всяка неволна грешка би могла да се поправи, стига човек да вярва в себе си.

Но изненадите не свършиха тук. Под масичките си децата намериха специален въпросник, в който трябваше да споделят очакванията и тревогите си относно предстоящата учебна година. Дали са били основателни, ще разберат в края на учебната 2017 година, когато ще попълнят същите въпросници.

За да завършат с веселото настроение и положителните очаквания, всички се почерпиха с вкусни меденки, украсени с картинки, свързани с ученическото ежедневие и си тръгнаха с подарък- химикалка за отлични оценки, с логото на училището им.

Целият клас се прегърна и извика „Аз вярвам и ще успея“.

Нека всички повярват във възможностите си и ще постигнат желаните успехи.

Успешна и ползотворна нова учебна година!

Back to top button