Знайковци побеждават с добри идеи и успешно изпълнение

Завърши вторият кръг на състезанието IT Знайко. То е национално и се провежда в четири кръга, в рамките на програмата „Партньори в познанието”. Организатори са „Майкрософт” – България и сдружение „Образование и технологии”. В него взеха участие близо 500 ученици от първи до четвърти клас. Финалисти от нашето училище има и всички те са класирани за областния кръг. Качеството на работните им проекти е високо и затова те са сред 10-те отличени, които ще имат право на участие в трети кръг без такса. Класирани са в група Анай-силната.

Проектите на учениците, които са избрали информационните технологии за свое занимание, предизвикаха и много творчески размисли покрай зимния сезон, хубавите  му празници и приятните игри през него…

Кои са победителите?

Мирела Христова Симеонова – 3д клас. Презентацията й е на тема „Зима”. Ученичката прилага собствени снимки с добро качество. Те са от ски ваканцията на Беклемето през януари тази година. Прекрасна е анимацията на графичните изображения. Текстът на слайдовете е собствен.

Илия Яворов Петров – 4а клас. Ученикът сподели в групата  на четвъртокласниците презентация на тема „Коледно пътешествие около света”. Още на първия слайд от работата си той грабва журито. Представя се на снимка като разказвач с шапка, която се сменя на другите слайдове при посещение на държави от целия свят. Ученикът  аргументира своя проект. „Здравейте, казвам се Илия и съм ученик от четвърти клас. Аз много обичам пътешествията. Нека заедно посетим, макар и виртуално, някои държави по света, за да видим как различните нации празнуват един от най-известните и чакани празници – Коледа. Всяка страна си има своите обичаи и начини за посрещане на празника.” Съдържанието в проекта е обвързано с овладяването на знания и умения по информационни технологии, български език и литература и изобразително изкуство. Налице е хармонично съчетание на текст, фотоси, картинки.

– Никола Емилов Енчев – 4а клас. Ученикът  пише за празника Никулден на Word. Рисува прекрасна картина на Paint. В проекта си пълноценно използва ресурсите на избраната програма присъствие на различни варианти на работа: рисуване, оригиналност при създаване на текста и естетическото му оформление. Завършва с думите: „Вярата в Чудотвореца ни прави по-добри.” В първи кръг Никола е пак сред победителите.

– Ния Чавдарова Попова – 4а клас. Ученичката решава да работи на Word. Измисля си една вълшебна „Зимна приказка”. В проекта има оригиналност на идеята, добър подбор на цветове и разположение на образите. Липсват технологически грешки. Това допада на организаторите и за втори път Ния  е от номинираните.

Цветан Кръстев Кръстев4а клас. Не за първи път ученикът доказва умение за работа с компютъра. Добре използва техника за въвеждане на текст със съответните характеристики за размер, шрифт, цвят, ефекти, Word Art текст. В проекта на Цветан „Нека надникнем в работилницата на Дядо Коледа” има много творчество и добро изпълнение.

Тези ученици ще получат грамота и награда, които ще бъдат изпратени до директора на училището, а всички останали участници от нашето училище от  2, 3 и 4 клас ще получат сертификати от ІІ кръг на състезанието.

Учителите по информационни технологии, които подкрепят възпитаниците си и ги консултират за технологичното оформяне на проектите, са Наталия Иванчовска и Мария Русева.

Надяваме се третият кръг на IT Знайко да бъде отново в нашето училище, но където и да е той, учениците от 1-4 клас пак ще имат добри идеи и умения да ги осъществят. Право за участие в областния  кръг имат всички ученици от 1 до 4 клас, независимо дали са участвали в първи и втори кръг. Всички ученици, които искат да участват в трети кръг на състезанието, се регистрират, независимо дали плащат или не такса правоучастие. На база направените регистрации се формират училищата пунктове и се определя график за провеждане на състезанието. Третият кръг е на 17 март. Тогава задачите ще са за определено време, а някои от тях ще бъдат изненадващи.

Станете и вие победители, като заявите участие до 5 март за ІІІ кръг на състезанието  IT Знайко! На спечелилите – честито!

Znaiko_2_kryg1
Back to top button