Златния век през очите на петокласниците

„…Ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“- това ни казва Черноризец Храбър в „За буквите“. Учениците от 5 д, ж и е клас пък решиха да си припомнят тези мъдри слова и да почетат делото на Солунските братя с един изключително вълнуващ урок, проведен под мотото „Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. За силата на буквите и Златния век на Цар Симеон“.

Любознателните петокласници бяха подготвили своя семинар под ръководството на г-жа Илка Славова, тяхната преподавателка по история и цивилизация. Учениците ни бяха подбрали много любопитна информация и я представиха по достъпен и развлекателен начин. Подготвените материали ни върнаха назад във вълнуващите времена на културен и архитектурен подем- времето на Златния век. Имената на Кирил и Методий и техните ученици бяха събудени за нов живот, а увлекателните разкази за делата на Константин Преславски, Йоан Екзарх и Черноризец Храбър наистина заинтригуваха публиката. Присъстващите също така научиха любопитни факти за стаобългарските книжовници-монасите, и вече знаят от какво се е правило мастилото и върху какво са записвали своите произведения пазителите на българската книжнина.
Със Златния век на България неразривно е свързано и името на един от най-известните владетели по време на Първата българска държава- цар Симеон I, наречен още Симеон Велики. Петокласниците не пропуснаха да ни разкажат и за неговото управление, през което родината ни се е разпростирала между три морета.
Освен с дейността на първите просветители присъстващите бяха запознати и с някои техни произведения. Умело сред нишката на урока бяха вплетени и откъси от известното съчинение на Черноризец Храбър „За буквите“, цитирано по-горе, и от „Шестоднев“ на Йоан Екзарх.
С четенето на акростиха „Азбучна молитва“ на Константин Преславски пък петокласниците показаха много креативен подход. Както знаете в азбучния акростих началната буква на всеки стих следва реда на азбуката. Тук идва и мястото на художниците на г-жа Росица Симова. С много сръчност, умение и въображение малките творци бяха нарисували всеки знак от българската азбука. По време на прочита всички показаха своите букви на съответното място.
Урокът беше нестандартен и разчупен и с това привлече неимоверния интерес на слушателите. За да се види обаче колко внимателно са следили разказите на своите съученици към публиката бяха зададени няколко въпроса, свързани с темата на урока.
Петокласниците споделиха, че за пръв път участват в подобна инициатива. Те признаха, че работата около подготвянето на открития урок е била доста приятна и развлекателна. Децата също така изразиха готовност за участие и в други такива занимания. Госпожа Славова от своя страна им обеща, че днешният урок ще се повтори и дори учениците ще имат възможност сами да изберат темата, по която да се подготвят.
Към петокласниците, които се бяха потрудили заедно със своята преподавателка да разнообразят учебния материал отправяме едно голямо „Браво!“ и очакваме с нетърпение следващата им инициатива.
Силвия Тачева – 10и клас

urok istoriya2
Златния век през очите на петокласниците
urok istoriya3
Златния век през очите на петокласниците

Back to top button