Златен медал от световните ученически игри за Полина Макаева

Макар лятната ваканция да започна, нашите спортисти продължават активните си изяви на спортния терен. Сред низът от успехи, извоювани тази година, особено силно се откроява Полина Макаева от 10м, чиито достижения не спират да се трупат. Тя завоюва поредното отличие в леката атлетика, като свидетелството за това е и последното признание дошло от Световните ученически игри по лека атлетика в Китай, от където тя има заслужен златен медал в дисциплината хвърляне на диск.

Ние много пъти сме писали за завидните постижения на Полина както на местно, така и на национално ниво. Този път тя се изправи срещу сериозна конкуренция в лицето на състезатели от 30 страни. Световните ученически игри, провели се само преди няколко дни в град Вухан, Китай, са място за най-изявените и талантливи спортисти, родени между 1997 и 2000 година. От България за игрите отпътуваха 18 атлети, които да я представят в 3 отделни категории. Първите две са юноши и девойки от едно училище, а третата – сборен тим. Освен Полина, разбира се, още няколко състезатели грабнаха медали в различните лекоатлетичиски дисциплини. Това не е учудващо, предвид факта, че нашата държава е редовен участник в мероприятието, като поле за изява имат и доказани спортисти, наред с такива без дългогодишен опит.

Преди златния медал от Китай, младата лекоатлетка участва в поредица състезания, увенчали се с успехи. Пример за това са Общинските ученически игри, провели се тази година, които бяха изключително оспорвани, макар това да не попречи на блестящото представяне на нашето училище. Именно там Полина, наред с отборът на девойките 8-10 клас, се справи отлично първо на общинско, а после и на областно ниво. Те се сдобиха с отборен сребърен медал, а интересно бе, че едва три от талантливите спортистки тренират професионално.

Истинското признание за талант спортистиската ни получи още през 2013 година. Тогава, на тържествена церемония, тя бе наградена с престижното отличие „Спортист на годината“ за град Плевен. Категорията „Най-перспективен млад състезател до 18 години“ е една от най-оспорваните, именно защото е показател за най-обещаващите атлети.

За успехът са нужни, както постоянство и талант, така и умел треньор. Полина е състезател на АК „Георги Дъков“, където е тренирана от г-жа Галя Николова. В училище с нея се занимава г-жа Поля Маринова, която следи неотлъчно успехите на своята ученичка и е повече от горда с нея.
Оттук нататък не ни остава нищо друго, освен да пожелаем много късмет на Полина в предстоящата ѝ балканиада в Сърбия, както и занапред, тъй като сме сигурни, че това е едва началото на една дълга и обещаваща спортна кариера.

Автор: Виктория Якимова -11з клас

 

Back to top button