Захари Маринов – на национален кръг на олимпиадата по информатика

 

Захари Емилов Маринов от 5а клас отново ни донесе добрата новина, че официално е допуснат до националния кръг на олимпиадата по информатика тази година. Петокласникът ще посети морската ни столица за два дни- 26 и 27 април, когато ще се проведе третият кръг на ученическата надпревара. Той ще трябва да премери сили със свои връстници от цяла България.
Учениците в 5 клас се занимават с изучаване на информационни технологии и може би ви е чудно как Захари е успял да достигне до националния кръг на олимпиадата по информатика. Вероятно и сами ще се досетите, че момчето не разчита само на училищния материал и взема допълнителни уроци. Постижението на Захари обаче е повече от значително, тъй като той разкри, че се занимава задълбочено с информатика едва от около една година. За това кратко време петокласникът е постигнал забележителен напредък, но за това, разбира се, се иска много труд и постоянство.

 

Освен, че посещава школа по информатика, момчето се подготвя интензивно за олимпиадата и с две преподавателки от нашето училище- г-жа Мария Русева и г-жа Клавдия Иванова. Несъмнено трябва да отбележим и техния значителен принос в развитието на уменията на нашето момче, тъй като и двете учителки се занимават допълнително с него.
Когато попитах Захари дали му е трудно, той категорично отговори „Не“. „В началото ми изглеждаше по-сложно, но вече не е така“- допълва нашето момче. Той сподели, че задачите на олимпиадата са на по-високо ниво, защото са по-засукани и изискват комбинация от основни алгоритми. Петокласникът обаче тренира активно и вече няма особени затруднения.
Беше ми интересно как младежът е решил да се занимава с информатика. Той призна, че не помни точно как е започнало всичко, но сподели, че му харесва да създава програми. Захари също така обясни, че изучаването на информатика му предлага и много възможности в професионално отношение. Аз предположих, че за в бъдеще момчето се насочило към сферата на компютърните науки, когато обаче го попитах какво поприще си е избрал, той не беше категоричен. Сподели, че има различни възможности, защото всички предмети, които изучава му се струват интересни. Това, разбира се, не трябва да ни изненадва. Петокласникът вече се е доказвал и в математиката- в тазгодишното Великденско математическо състезание грабна първото място, а в надпреварата „Европейско кенгуру“ успя да се класира на втори кръг за трета поредна година.
Когато наближи края на нашия разговор, аз попитах Захари дали би искал да сподели нещо, което според него е важно. Ето какво ми отговори момчето: „Не е важно мястото, на което си класиран (въпреки, че е хубаво да си по-напред), по-важно е какво знаеш и можеш в действителност“. Тези думи звучат наистина скромно при положение, че Захари е на първо място в списъка за участниците, които са допуснати до националния кръг на олимпиадата по информатика.
Досегашните постижения на Захари Маринов са действително завидни, а и сме сигурни, че му предстоят още много нови, с които да допълва колекцията си от награди. Засега обаче пожелаваме искрено успех на предстоящата национална олимпиада и се надяваме нашето момче да се върне с още добри новини от Варна!

 

Силвия Тачева – 10 и клас

 

Back to top button