Захари Иванов с нови награди от отминалото лято

Захари Ивайлов Иванов – малкият шахматист, за когото вече сме ви разказвали нееднократно, вече порастна и стана четвърти клас, а заедно с това и победите му се увеличиха- личи си, че не си е почивал през лятото, защото след ваканцията ни зарадва с две нови отличия.

Последно ви разказахме за успеха му във финалния турнир от веригата „Млад гросмайстор“, който се проведе между 3 и 5 май тази година. Освен трета позиция тогава Захари си завоюва и място сред представителите на България във фестивала „Надеждите на света“, който се проведе между 23 юни и 3 юли в курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“.

Хотел „Корал“ предложи гостоприемството си на доказалите се шахматисти от цял свят, които се събраха, за да премерят сили в мащабното шахматно събитие. Тазгодишното издание на „Надеждите на света“ беше единадесетото подред и се превърна в заключителен акорд на веригата турнири „Млад гросмайстор“ 2013-2014.

Общо 105 деца на възраст от 5 до 16 години се състезаваха в 4 отделни турнира и изиграха по 9 кръга на класически шах. Сред участниците имаше гости от Русия, Азербайджан, Молдова, Украйна и САЩ. Всички се бориха за призовите три места в своите възрастови групи, за които организаторите бяха подсигурили атрактивни награди. Освен купи, медали, дипломи и парични награди, заелите от първо до трето място във всяка от възрастовите групи (до 8, 10, 12, 14 и 16 години) получиха награда едноседмична почивка за двама в Банско през февруари 2015г.

Нашето момче попадна при десетгодишните и, разбира се, се представи повече от чудесно. Четвъртокласникът може да се похвали дори, че направи реми срещу първенецът в своята категория. В крайното класиране нашето момче си завоюва призовото второ място с актив от 6,5 точки.

Това обаче не е всичко, защото Захари може да се похвали с награда и от друга надпревара. Община Враца и СКШ Враца, със съдействието на БФ Шахмат, организираха детския шахматен фестивал „Малкия принц“. Събитието се проведе на 19 и 20 юли в град Враца, а домакин беше Общинският младежки дом.
В рамките на състезанието са се състояли два турнира-„А“ за до десетгодишни и „Б“ за до дванадесетгодишни участници. Съзтезателите пък са играли по Швейцарска система в 7 кръга, като за определянето на двойките е била използвана компютърна програма.

Захари се е състезава в „А“ група и както се очаква представянето му е било отлично, защото отново си е заслужил призова позиция- този път момчето ни донесе бронзов медал.

Ние, съучениците му от СОУ „Иван Вазов“, искрено се радваме на Захари, че продължава така достойно да защитава името на училището и му пожелаваме много късмет и успехи и занапред!

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button