За емоциите, изпълнили петото издание на Младежкия спортен панаир „Път към здравето“

В нашия град се проведе финалът на мащабния проект, организиран от Асоциация „Докосни дъгата” и Министерството на младежта и спорта

Да нарека отминалия вече тазгодишен 23 май просто „събитие“, би било наистина недостатъчно. Обединени от идеята за здравословен начин на живот, успели и известни на всички личности посетиха Плевен и участваха във финала на мащабния проект Младежки спортен панаир „Път към здравето“, провеждащ се благодарение на асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта. А ние  – Божидара Павлова, Албена Методиева и Ана-Мария Христова, представители на редакционния екип на училищния вестник, с удоволствие се впуснахме в приключението, за да отразим най-интересното.

Началото на тази специална среща бе насрочено за топлата майска неделя, в 11ч. в Ученическата спортна школа. Яркото слънце още от сутринта предвещаваше радостно и необикновено настроение. Едва ли някой предполагаше какво точно го очаква. Част от участниците вече бяха пристигнали и не след дълго започнахме и разговорите си с тях. За успеха, мотивацията, пътя и посланията говорихме с безкрайно удоволствие с олимпийската медалистка по художествена гимнастика Ренета Камберова, шеф-майстора Андре Токев, младите музикални звезди Торино и Пашата, професионалния състезател по шахмат Цвета Галунова, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, известния и на международната сцена актьор Иван Костадинов – Rampage, както и с певицата Валентина Александрова. Трудолюбието и борбеността, които се крият във всеки един от тях, ни карат да вярваме, че интервютата ни с тях ще бъдат интересни и за вас.

Първият подарък за всички присъстващи бяха изпълненията на поканените музиканти. Дворът до иначе немалката зала гъмжеше от деца – малки и големи, както и от други хора, дошли да видят тези успели и популярни личности. Първоначално всички те бяха поканени да се качат на сцената, на която бе поставена и Купата на футболния клуб „Лудогорец“, а малко след това желаещите имаха възможността да си направят снимка с талисмана на отбора – орлицата Фортуна. Не бива да пропускаме появата и на други легенди като представителите на плевенския баскетбол, бронзовата олимпийска медалистка по борба Елица Янкова, параолимпиеца Михаил Христов… Последваха три от най-известните песни на Торино и Пашата, както и изпълненията на невероятните Цвети и Светльо от група „Еxpose“. Валентина Александрова също донесе много ритъм и настроение, а финалът на музикалната част бе неочакван, но определено можем да го наречем „голямата приятна изненада“ – всички присъстващи артисти пяха заедно песента „Обединени“, чийто клип бе заснет именно в деня, за който говорим. Забавлението и положителната енергия при такива обстоятелства са гарантирани!

Това обаче далеч не бе краят – спортните демонстрации тепърва чакаха своя ред. Пред сцената бе освободено място за желаещите да се докоснат до каратето, малко по-встрани енергично се играеше баскетбол, на друго място – футбол. Всеки посетител можеше да отиде и до масата на шеф Токев и помощник шеф-готвач Сали, които споделиха едни от основните и най-важни съвети за здравословно хранене. Сдобихме се с таблица с калории за различните продукти, с рецепти за невероятно вкусни и полезни ястия, както и с тениска, маска и шал, които да ни напомнят за преживяното. На няколко метра встрани  Цвета Галунова разкриваше най-вълнуващото на всеки желаещ да се пробва в шахмата. Вътре в самата зала бе не по-малко интересно. Цяла колона малчугани чакаха реда си, за да изпробват боксовите ръкавици под ръководството на самия Детелин Далаклиев. А нашето скромно трио беше привлечено от гимнастическата лента на Ренета Камберова, от която разбрахме тънкостите на спиралите, змейките и как се прави „ашапей“. Играеше се и волейбол, и акробатика, и тенис на маса…

На излизане от залата усмивките не слизаха от лицата ни. Надпреварвахме се да си припомняме красивите моменти, споделихме си, че от почти две години никоя не се беше чувствала толкова заредена и преизпълнена с енергия и радост. И беше вярно – след няколко локдауна, на които вече загубих точната бройка, след това учене-спиране през няколко седмици, като всички млади хора се нуждаехме от нещо такова. Но този ден не беше уникален само за нас – дори сега още виждам пред очите си всички деца, които сияеха, докато се снимаха и разговаряха с каките и батковците. В началото казах, че „събитие“ не е правилната дума. И май успях да не я повторя в текста. Нека обаче наречем всичко това празник – на надеждата, на добрия пример, на доброто настроение, на вдъхновението, на усмивките и на незабравимите мигове. Защото доброто, постигнато с труд и любов в сърцата, остава!

Всички интервюта, които взехме от популярните личности, присъствали на празника, ще прочетете в следващия брой на училищния вестник „В@з Буки Веди”.

Божидара Павлова, 9в

 

Back to top button