Връчиха наградите на победителите в конкурса „Таланти в действие“

На 14 май в СОУ„Иван Вазов“ се състоя награждаването на победителите от общоградския литературен конкурс „Таланти в действие“.
Творческата надпревара се организира за поредна година от СОУ„Иван Вазов“ и Дружество на писателите- Плевен. Тя е посветена на патронния празник на училището и Деня на славянската писменост и култура.

 

Според регламента в конкурса можеха да се включат всички ученици от 1 до 12 клас. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас. Темата беше свободна, а творбите можеха да бъдат под формата на стихотворение или разказ, а най-големите ученици можеха да участват и с есе. Всеки можеше да представи до три творби, които да не са участвали в други конкурси и да не са били публикувани досега.
С проверката и оценката на получените работи се зае компетентно жури от трима преподаватели по български език и литература в СОУ „Иван Вазов“. Председател бе г-жа Валентина Тишкина, а г-жа Галина Генкова и г-жа Мариана Пенчева бяха членове.Те имаха тежката задача да определят само по трима първенци във всяка възрастова група в срок до 30 април.
В категорията на малчуганите от 1-4 клас жанровото разнообразие на творбите бе богато. Катрин Христофор Илиева (2д клас) си спечели първо място с разказа „Врабчо и есента“. Втората позиция зае стихотворението „Пипи на училище при нас“ на Виктор Руменов (2д). „Приказка за мишката и молива“ на Преслава Тодорова (2д) пък я направи трета в класирането.
В следващата възрастова група имаше само двама номинирани. Михаела Валентинова Георгиева (5б) грабна престижната първа награда, а след нея на втора позиция се нареди Полина Мирославова Блажева (5б). Двете девойки участваха съответно със стихотворенията „Пролет“ и „Пролетно стихче“.
Най-големите състезатели също предложиха разнообразни по вид произведения. Първенец стана Деница Стефчева Вакова (9л), която беше участвала с есе „Почитай баща си и майка си“ и три стихотворения- „Подаваш ми ръка“, „Летен дъжд“ и „И бях отчаяно…“. След нея се класира Габриела Светославова Георгиева (8м) със своя разказ „Една обикновена стара история“. Последното място в челната тройка пък спечели есето „Моята среща с Тартюф“ на Светлана Росенова Паргова (10л).
За да се награди труда на останалите участници, чиито идеи също заслужават признание, организаторите раздадоха като допълнение четири поощрителни награди. Те отидоха при: Мария Асен Събева (3а), Силвия Петрова Петрова (3б), Йоана Данаилова Николова (5е) и Ели Светославова Илиева (8м).
Тук е моментът да поздравим даровитите млади таланти, защото творбите им наистина са достойни за челните позиции в класирането.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button