Впечатления от посещението в Португалия по екопроекта

От 8 до 12 април 2013 година в град Baiao, Португалия, се проведе втората мобилност по европейския проект „Повече дървета? Да, моля!” по програма „Коменски”, в който партньор от България е СОУ „Иван Вазов”, гр. Плевен. В португалския град беше екип от двама учители – Милена Борисова, главен учител в начален етап, и Росица Георгиева, старши учител по английски език.

Португалското градче Baiao посреща група учители от осем държави. Всички учители гости са много мило и топло приети от домакините.

Колегите споделят с гордост, че тук се говори с уважение за България. Учителите се запознават както с красивата природа на малкото планинско градче, така и с културното му наследство. Посещават архитектурни паметници в града, свързани с неговото историческо минало – църквата и манастира към нея De Santo Andre de Ancede, където в миналото монасите са произвеждали прочутите португалски вина.

Най-много колегите от партньорските държави са впечатлени от училището, в което учат ученици от 1 до 12 клас. То е ново и много модерно, със специална стая за почивка на учителите, просторни кабинети и класни стаи, ученически стол, спортна зала. Нашите колеги са подготвили прекрасни мартеници за малките ученици. Гостуват на четвъртокласниците, връзват им мартеници и им пожелават здраве.

В благородническа къща от 18 век има вечеря, на която всяка държава – партньор представя традиционна и типична храна. Благодарение на идейната подготовка на учителите Борисова и Георгиева, те успяват да впечатлят другите участници, като показват традиционна българска погача, мед, шарена сол, сирене и луканка. Всичко това е поднесено естетически и оригинално – върху българска покривка, цветни престилки от национална носия и венец от рози.

Още една изненада очаква участниците в тази мобилност, целяща укрепване на приятелството. Към края на вечерта всеки получава листче с част от пословица на португалски език и всеки трябва да открие човека, който държи лист с останалата част от пословицата. Така се получават екипи от различни държави по двойки. Интересно и приятно е да се рисува с текстилни бои върху бяла тениска, особено когато тя е символ на приятелството. Нашите българки не забравят символа на родината – българската роза, и я изобразяват на тениски за своите колеги от Полша и Турция, на които трябва да я подарят.

Над малкото градче се намира Долина на горите. За една част от нея полагат грижи учениците, почистват я, обогатяват я с нови дървета. Учителите, които участват в мобилността, оставят този път друг спомен от България – засаждат в малки кофички семена от дървета – орех и лешник. Слагат и надпис на всички кофички – държава, град, училище и вид на засадените семена.

Една от последните предвидени задачи е обсъждане и приемане на регламент за участие в заключителния мюзикъл по проекта, който ще се състои в Чехия през 2014 г. Всяка страна трябва да представи в рамките на 5 минути песни, танци, диалог на английски език.

В края на визитата остава малко време да разгледат град Порто – вторият по големина град в Португалия. Пристигат привечер и правят панорамна разходка из града с автобус, виждат стадиона на известния в цял свят футболен отбор, красивия център и величествените катедрали. Рано сутринта на 12 април с полет през Милано се прибират в България и, макар и уморени от натоварената програма и многото впечатления, ще запазят спомените от Португалия завинаги.

Още видео по темата: тук

Portugal2Portugal3Portugal4

Back to top button