Великденско настроение – дар от децата на ПГ

Отново пристига Великден! Веселие изпълва сърцата! И отново светът се обновява чрез поредното Възкресение!

Нека слеем душите си в този ден с природата и да усетим величието на Възкресението! Нека си дадем този шанс – да възкръсне Доброто в нас, за да обнови и укрепи духа ни! Честит Великден Ви желаят децата от ПГ и тяхната учителка Татяна Янчева!

 

ВЕЛИКДЕН

Песен от бяла камбана
разнася мир над света.
Всеки с нова премяна
крачи към храма сега.

В ръцете светят свещици,
трепкат от радост сърцата.
Безбройни малки искрици
огряват в нощта лицата.

Камбана песен нарежда
разнася мир над земята.
Да се помолим с надежда:
– Да станат хората братя!

ВЕЛИКДЕНСКА СВЕЩИЦА

Свети и трепка свещица
в малката детска ръчица.
С трепет се пълни сърцето,
мига с очички детето.
Всеки свещичката носи
и бърза право в дома си.

Госпожа Янчева завладява своите възпитаници не само със стихотворенията, които е написала за децата, а и с разказа си за боядисването на яйцата за Великден. Обичаят е наследен от древността. Всички славянски народи украсяват яйца. Яйцето е символ на живота и на здравето. С първото боядисано червено яйце стопанката по стар народен обичай потрива лицата на всички деца, моми и булки в дома, за да са здрави, бели и червени през цялата година. Първото обагрено яйце се пази до следващия Великден. Децата от ПГ правят хубави сувенири. Разноцветните яйца, които са изработени в часовете по конструктивно-техническата и битовата дейност, все едно са букет на добротата и здравето, което децата пожелават не само на своето семейство, но и на всички ученици, учители и родители. Поздравления за екипността и вложения труд! А пък хрумванията и изпълненията са много оригинални.

ШАРЕНИТЕ ЯЙЧИЦА НА БАБА

Събрала баба яйцата
преди да станат децата,
печката баба стъкмила
и там боите размила.

Първото яйце – червено,
Ето и другото – зелено,
После са сини, лилави,
жълти, дори и кафяви.

В панер ги баба нарежда
и към децата поглежда:
– Ставайте, внучета мили,
че баба е наредила
със чудни шарки яйцата
да ви зарадвам сърцата.
Великден иде насреща!
Ставайте, да го посрещнем!

Автор на великденските стихотворения:
Татяна Янчева

Децата от ПГ участваха и във Великденска благотворителна кампания. Подредена е изложба на деца от различни детски градини с рисунки, апликации във фоайето на Клиниката по УНГ. Най-малките ученици от нашето училище също участваха със собствени художествени произведения и присъстваха с родителите и учителката си на мероприятието.
Красота! Радост за очите! Поздравления към всички, които са вложили толкова старание при изработването на тези уникални произвединия, такъв ентусиазъм и огромно творчество! Децата и техните родители са доволни много, като виждат, че купуват техните картини. Те са направени в часовете по изобразително изкуство и в кръжока към ПГ. Средствата, събрани от дарителската акция, ще подпомогнат децата с кохлео- импланти.
До всички малки и големи, които ще прочетат за своите малки приятели:
„Нека има повече светлина по пътя Ви, повече доброта и любов в сърцата ви! Нека светлината на неговото воскресение да дари живота Ви с много топлина, нежност и разбирателство. В къщата ви винаги да има здраве и любов!”

Великденско настроение
Back to top button