Великденско математическо състезание – 2016г.

Как може да има равнодушни към математиката, които не само че не я разбират, но и не съжаляват за това!

                                                                        Архимед ( III в. пр. н. е.)

 

На 23 април по традиция в цялата страна се проведе Национално Великденско състезание. Малките математици на Вазов се събраха сутринта в училището и също премериха сили.

Състезанието се провежда от 1994 година досега без прекъсване. Първите две години то е училищно състезание на 119 СОУ в София, след това прераства в градско, а от 1998 година се провежда и в други градове на България. Състезателните теми се изготвят от експерти и изтъкнати учители.

За учениците от 1-4 клас една тема съдържа 15 задачи с избираем отговор. От 2013 година задачите са разделени в пет групи по степен на трудност, като всяка група носи определен брой точки-1, 3, 5, 7 и 9 точки. Великденското математическо състезание е за ученици от 1-ви до 12-и клас, но по традиция в него се включват най- голям брой  ученици от първи до четвърти клас. Решават се 15 задачи с избираем отговор. Всяка задача има само един правилен отговор от четири възможни, като първите три отговора са с конкретни стойности , а четвъртият е „друг отговор”. Друг отговор се приема за верен само при записан верен резултат.

Награждаването се състоя в 15:00 часа в двора на училището. Председателят на СМБ Плевен- Център Цветослава Горанова поздрави участниците и връчи медали и грамоти на най- добре представилите се .

Първо място при най- малките- първокласниците, заеха Петър Пламенов Михов, Виктория Бойкова Ангелова и Християн Петров. Втора е Силвия Георгиева Панчева, трети се наредиха Борис Валериев Цончев, Василена Руменова Гайдарова, Емилия Калоянова Бачийска, Ира Сунай Карабиберова, Мартин Илиянов Костов, Ивайла Ивова Калева, Николай Христов Христов.

При второкласниците първо място завоюва Виктор Мончев, а Мартин Георгиев Тодоров и Кристина Красимирова Златанова са трети. Достойно в надпреварата се включиха учениците от ОУ „Климент Охридски“ и завоюваха челни места в класирането на втори клас.

Битката при третокласниците беше много оспорвана и групата от наградените е голяма. Мария Миленова Динкова, Пламена Тодорова Тодорова заеха първо място. Втори се наредиха Дарина Христова Илиева, Александър Калоянов Гергов, Антон Георгиев Георгиев, Ивайла Илианова Цветкова, Теодор Илиев Илиев, Димитър Илианов Мирчев. Трети са Габриел Мирославов Йорданов и Александър Красимиров Петранов

С трудните задачи се справиха и учениците от 4 клас. В оспорвана надпревара Велислав Росенов Въглев, Дениз Тунай Потурлиев, Волен Любомиров Анов заеха първо място. Кристиян Красимиров Атанасов, Анна Веселинова Лалова, Мартин Калинов Мончев се наредиха втори.Трети са Деян Калинов Костов, Йоана  Ивайлова Петрова, Силвия Петрова Петрова.

Вече сме говорили, че царицата на всички науки е математиката. На всички малки математици, които сега правят първата крачка в света на тази необятна и красива наука пожелаваме нови успехи и творческо дръзновение, за да овладяват с лекота заплетените задачи.

Великденско математическо състезание 2

Back to top button