Възпитаник на СОУ “Иван Вазов” взе награда …

Седмокласникът Никола Георгиев от СОУ „Иван Вазов“ Плевен е класиран на второ място в Шестия националния конкурс с международно участие за ученици и студенти „София – Москва; България – Русия – вчера, днес, утре“.

Конкурсът е за рисунки, макети на летателни апарати, песни, стихове, есета и медийни презентации на български и руски език в четири възрастови групи.

Никола е участвал в раздел „Поезия“ във възрастовата група 5-8 клас със стихотворение за родния град „Размисъл“. Този конкурс е в рамките на дългосрочния международен проект „Заедно в 21 век“. Организатори са сдружения и институции, сред които фондация „Устойчиво развитие за България“, Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Националното движение „Русофили“, МКДЦ „Дом на Москва в Русия“, Руският културно-информационен център.

Надпреварата е в две подтеми – „България и Русия – приятелство и взаимност през вековете“ и „50 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса“.

Награждаването на победителтите е било на 14 юни в Руския информационен център. На празника са присъствали Станка Шопова, председател на организационния комитет на конкурса и председател на УС на фондация „Устойчиво развитие за България“, българският космонавт Георги Иванов, журналистът Любомир Коларов – председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, изявени културни дейци, общественици, преподаватели във висши учебни заведения, приятели на Русия. Първенците са поздравени с тържествен концерт, в който са участвали състави от Националния дворец на децата и Грета Ганчева, която посвети 50-годишния си творчески юбилей на българо-руската дружба.

Наградата за Никола е грамота и едноседмична почивка в Международния детски санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, област Варна. Преподавател по руски език на седмокласника е Юлия Рашева.

Източник: DarikNews

Back to top button