Вазовци участват в състезанието “Spelling Bee”

Националното състезание по правопис на английски език “Spelling Bee” за четвърта поредна година предоставя сцена за изява за деца от цяла България. То се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС”, осъществява сес подкрепата на Фондация “Америка за България” и Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. През 1925 год. се е провело първото издание в Съединените щати и в него са взели участие само девет деца. Оттогава броят на състезателите нараства с всяка изминала година и състезанието започва да придобива световни мащаби.
В последно време „Spelling Bee“ се популяризира и в България. В тазгодишното издание за участие се записаха над 6400 ученици на възраст до 14 години, представители на 264 различни училища в страната. Училищният кръг на езиковата надпревара се провежда през седмицата от 10 до 15 март 2014 г.

Учениците от СОУ „Иван Вазов“ за първа година решиха да се включат в състезанието и да покажат своите умения в областта на английския език. Тъй като това е първо ни участие в подобна надпревара, сред децата се усещаше голямо вълнение. За да се състезават в „Spelling Bee“ бяха подбрани 30 ученици от 4 до 7 клас. Те започнаха усилена подготовка още от началото на декември месец миналата година, когато получиха предварително изготвения списък от 500 думи, които трябваше да научат.
След около четири месеца неуморен труд дългоочакваният ден на училищния кръг на състезанието дойде. На 6 март беше получен списъкът с думите за училищния кръг на съревнованието. В нашето училище надпреварата се проведе на 12 март.
Малко преди началото на езиковия турнир нашите малки участници вече бяха заели местата си в зала „Европа“. Те си шушукаха в нетърпеливо очакване на началото на събитието и разглеждаха с интерес грамотите за участие или си играеха с фризбитата, които бяха получили като подарък. Някои дори си бяха донесли 500-те думи, с които се бяха подготвяли, и трескаво преговаряха в последните минути преди да пристигне журито. За негови членове бяха поканени г-жа Йоана Дойнова, която беше диктор, а нейни помощнички бяха г-жа Росица Бъчева и г-жа Камелия Добрева. Водеща пък имаше честта да бъде г-жа Десислава Бинова.
Членовете на журито пристигнаха и г-жа Бинова обяви началото на езиковото състезание. В първите кръгове думичките бяха кратки и лесни и нашите състезатели се справяха с лекота със спелуването. Постепенно обаче нивото на трудност се повишаваше и малките грешки, които децата допускаха, водеха до отпадане от надпреварата.
След близо 20 кръга оспорвана словестна битка победата грабна Моника Бояджиева(7б), която успя да надделее над другата финалистка Ирен Костова (6а). Момичетата бяха тържествено наградени с розети и грамоти за завоюваните челни места.
И двете финалистки се класират за регионалния кръг на „Spelling Bee“, който ще се проведе на 12 април във Велико Търново. До там ще ги придружи г-жа Бинова, която е и тяхна преподавателка по английски език. Тук идва моментът да отбележим и нейния немалък принос в победата на нашите момичета. Г-жа Бинова е вложила много отдаденост в подготовката на своите ученици за състезанието. Усилията изглежда си заслужават!
За регионалния кръг на американското състезание двете ни финалистки ще трябва да добавят към словестния си запас още 200 думи. В Търново те отново ще трябва да влязат в spelling-битка с 28 състезатели от други градове и училища.
Поздравяваме нашите малки пчелички за блестящото им представяне досега. Единственото, което ни остава, е да им пожелаем успех в надпреварата в Търново и да вярваме, че ще си завоюват право за участие и в Националния кръг, който ще бъде проведен в София през месец май.

Силвия Тачева-10и

Back to top button