Вазовци участваха в проекта „Научи се да караш ски“

И в Плевен стартира седмото издание на програмата „Научи се да караш ски“ към Българската федерацията по ски и в нея е включена група от нашето училище, в която участват 25 ученици от IV клас, изявили желание и избрани чрез жребий. Обучението се провежда в четири последователни дни, извън времето на ваканциите, от 23 до 26 февруари- 20 учебни часа на ски пистата на Беклемето.

 

Учениците се придружават от госпожа Мая Декова и госпожа Сашка Данговска, които заедно със своите ученици преживяха новото предизвикателство да се научат да карат ски.
Транспортът за плевенските участници е осигурен от Българската федерация по ски. За ски обучението, храненето, ски оборудването, ползването на ски писта, ски влек и ски учители се грижи фирма „Сима“.
За шестте години, в които се провежда „Научи се да караш ски“ през него са преминали над 14 000 деца. Тази година през програмата ще минат още 3350 деца на възраст от 6 до 10 години. Включени са нови 100 деца от Плевен, а в зона Пловдив децата от 100 са увеличени на 250. Банско, Пампорово, Боровец – по 500 деца, Витоша -1500 деца.
И тази година неговата реализация става възможна с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и Районните инспекторати по образование и „Мтел“.
Програмата е предвидена за деца от начален етап на обучение, които не са се занимавали с този спорт, или имат начално обучение по ски и цели да популяризира ски спорта сред българските деца.
Хубаво е да има такива програми, които наистина касаят масов спорт и обучение на децата, защото по този начин излизат от класните стаи, могат да усетят тръпката от спорта и да заобичат планината. Създават се правилни двигателни навици, мотивират се малките скиори да спортуват и да бъдат по-активни, а и да обърнат внимание на собственото си здраве.
Ски инструкторите обучават малките ученици не само да карат ски, но и да уважават хората около себе си и да се погрижат, както за своята, така и за безопастността на останалите скиори и сноубордисти. Те споделиха, че от всички групи нашите ученици са демонстрирали най- добри умения и спортен дух, бързо са овладели сложната ски техника и са превърнали спускането по белите писти в истинска забава.
По програма в четвъртия, последен ден от обучението на всяка група, се провежда състезание по ски слалом за класиране по време за всички участници от групата. И като на всяко състезание СОУ „Иван Вазов” се погрижи победителите на почетната стълбичка да да получат медали. За класираните на първо място момче и момиче се осигурява награда от М-тел, а за второ и трето място от Училища „Европа“ – Плевен. За всички участници са осигурени сертификати – Диплом с имената на учениците и мястото на класиране на финалното състезание по проекта „Научи се да караш ски“.
След приключване на обучението и на последната четвърта група ще се излъчат по един победител момче и момиче, които да вземат участие в организираното от Българската федерацията по ски финално състезание за всички класирани участници от ски центровете по Програмата – Благоевград, Пловдив, Плевен, Смолян, София и София-област.
Надпреварата ще се състои на 8 март на ски писта „Беклемето”, където всеки може да подкрепя състезателите от нашето училище, на които стискаме палци и пожелаваме успех.
Една прекрасна инициатива спечели за белите писти плевенските ученици, а може би и големи състезатели, които ще представят България в този атрактивен спорт.

 

Back to top button