Вазовци спечелиха първо място на състезание по оказване на първа помощ

Ученици от шести и седми клас участваха в традиционното състезание по оказване на първа помощ, организирано от Български младежки Червен кръст. Състезавайки се с отбори от различни училища в плевенската област на 08.05.15г., учениците от СОУ „ Иван Вазов“ спечелиха първото място, за което получиха грамоти. Тази победа им спечели билет към Националното състезание, което ще се проведе от 05.06.15г. – 07.06.15г в НУЛЦ на БЧК- Лозен, където най-добрите отбори в България показват своите умения и биват оценявани.

На 8 май 2015г., по повод Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, се проведе Областното състезание на ученическите екипи по първа помощ. Отборите на СОУ „Иван Вазов” – гр. Плевен, СОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” – гр. Пордим и СОУ „Васил Априлов” – гр. Долна Митрополия решаваха казуси и демонстрираха умения в оказването на първа помощ. Представителите на отбора на СОУ „ Иван Вазов“ са: Виктория Алексиева- 6-а клас, Калоян Петранов – 6-а клас, Никол Михова – 6-а клас, Павел Върбанов – 6-а клас, Теодора Йорданова – 6-а клас и Рая Попова 7-ж клас. Техен ръководител и обучител е медицинската сестра на училището.
Състезанието се проведе в двора на Регионален исторически музей – Плевен. Събитието бе с отворени врати и всеки любопитен гражданин можеше да го посети. Работата на ученическите екипи беше стриктно наблюдавана от жури, в състава на което влизаха: Анелия Цветанова – специалист от БЧК – Плевен и д-р Росица Каталска, представител от Спешна помощ.
Целта на тези състезания, които се осъществяват със значителната подкрепа на медицинските специалисти в училищата, е да се даде възможност на учениците да придобият основни познания и умения при оказването на първа долекарска помощ. Ученическите екипи по първа помощ дават възможност на децата от 10 до 14-годишна възраст да се научат да оказват първа долекарска помощ по един забавен и креативен начин. По този начин се стимулира тяхното желание за бъдещо развитие в тази сфера и участие в дейностите на Български младежки Червен кръст.
Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец отбелязаха от БМЧК- Плевен, организирайки събитие, в което се представи историята на Червения кръст, принципите на организацията, развитието на БМЧК и техните дейности. Презентатори бяха ученичките от СОУ „ Иван Вазов“- Ивана Митова от 11л клас и Весела Маринишева- 12л клас.
Пожелаваме успех на вазовците в националното състезание и бъдещето им развитие в организацията като млади и вдъхновени доброволци.

 

Ивана Митова- 11л клас

Back to top button