Вазовци се срещнаха с родственици на Николай Хайтов

На 03 юни 2015г. в СОУ „Иван Вазов“ се проведе творческа среща между ученици и г-жа Елена Хайтова и г-н Никола Гигов. Организиратор на проявата е председателят на Общински комитет „Васил Левски“- г-н Васил Копчев. Той сподели и мотото на срещата: „Любовта и борбата- криле на живот“.

 

Освен представители на клуб „Млади възрожденци” от нашето училище, желание да се срещнат с гостите изявиха и единадесетокласници. Разговорът започна с представяне на г-жа Елена Хайтова- дъщеря на писателя Николай Хайтов. Тя е автор на редица интересни публикации, има две книги за певицата Валя Балканска, но част от творчеството си посвещава на баща си, а именно творбите: „Баща ми – най-дивият разказ“, “Гладиаторът Хайтов” и „Крилете на дивия лес“.
С увлекателен разказ гостенката сподели интересни факти от живота на академик Николай Хайтов. Той е роден на 15 септември 1919г., а умира на 30 юни 2002г. Случайността е изключително интересна, но е факт, че датите съвпадат с една учебна година. Г-жа Елена Хайтова сподели също, че той е „вечен ученик“, който винаги имаше на какво да се научи от обикновените хора, от децата. Тя сподели още, че академик Хайтов е обичал България повече от всичко, по думите й той е бил „болен от любов към България”.
Г-жа Елена Хайтова разказа за борбите, които води Николай Хайтов през своя живот. Една от тях е водеща – борбата да опази българския език чист (да няма чуждици и да бъде разбираем и лесен за употреба от народа). Друг, не по-малко интересен факт от живота на Хайтов, е интересът му към делото и гроба на Апостола на свободата Васил Левски.
Г-жа Хайтова обясни пред аудиторията и как се е стигнало да написването на книга й с есета и разкази „Огледало от женски съдби”. Тя подари свои книга за библиотеката в нашето училище.
С нескрит интерес вазовци очакваха думата да вземе писателят – аргонавт Никола Гигов, изследовател на Орфей, носител на над сто национални награди и индивидуално място в Музея на славата в Интернационалния биографичен център в Кембридж. Книгата му „Пръски от светлина” включва стихове, отзиви, писма и фрагменти от целия творчески път на писателя, който има 62 издадени книги. Г-н Гигов отделя почти половин век за необикновеното си изследване на Орфей и орфизма. Това води и до приноса на България в световната история и култура.
Г-н Никола Гигов сподели част от своята житейска история. Той е бежанец от Западните покрайнини и имахме възможността да разберем какво е чувството да се разделиш с родното си място. За да могат младите хора да разберат драмата на българите, останали извън пределите на родината, писателят създава книгата „Вълчи балади”. Гостът отправи своите послания към нас. Изследователят на Орфей ни разказа интересни факти около живота на важни хора, свързани с българската и световната история. Най-интересно за вазовци беше, че най-големият поет и музикант от древността Орфей се е родил по нашите земи. Гостът цитира и думите, с които Орфей изразява любовта си към своята любима Евридика:”Искам да бъда небе, звездно, всевиждащо, за да те гледам с всички небесни очи.” Много силно впечатление ни направиха думите на поета, когато ни цитира един фрагмент от Орфей за това какво е за него щастието, а именно:” Сълза до усмивка – преодоляната болка е човешкото щастие”. Към края на разговора гостът ни разказа как е открил за България и света Орфеевото цвете и как е доказал, че то може да бъде отгледано. Той обясни как в миналото от цветето на Орфей е правен амулет за любов.
В края на срещата учениците задаваха своите въпроси към двамата автори. Г-н Никола Гигов и г-жа Елена Хайтова подариха някои подбрани книги на училището, за да може всеки, който желае, да ги прочете.
Малко се оказа времето за тези изключително интересни разговори. Учениците и учителите се разделиха с гостите с обещания за нови срещи.

 

Автор: Ивана Митова, 11л клас

Back to top button