Вазовци с успехи на национална олимпиада

 

Може би ще си спомните, че наскоро ви разказахме за постиженията на Захари Маринов. Тогава разбрахме, че му предстои да се яви на националния кръг на олимпиадата по информатика. Петокласникът обаче не е единственият състезател от нашето училище. Красимир Великов от 7а клас и Мерилин Писина от 8 з клас също успяха да се класират за националния кръг на олимпиадата. Аз имах възможност да се срещна с нашата златна тройка и те се съгласиха да ми разкажат как е протекла надпреварата.

Националният кръг на олимпиадата се проведе наскоро – между 25 и 28 април, а домакин беше Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“. Най-добрите информатици от цяла България се бяха събрали в морската ни столица, за да покажат своите умения. Състезателите трябвало да се преборят с общо 6 задачи, разделени в двата състезателни дни. Във всеки от дните състезателите работели по 4 часа върху своите задания, а общият брой точки, за които се борели, е 600.

 

В своята възрастова група Захари си е завоювал първото място с общо 500 точки. Високият му резултат му донесе безапелационна победа и го направи най-добрият петокласник-информатик в цялата страна. Момчето ни донесе златен медал и стана поредният повод за гордост на училището.
Мерилин и Красимир също защитиха името на училището повече от достойно. Двамата имат равен брой точки- 135, които ги изстрелват на престижните 14-то и 15-то място във възрастовата група 7-8 клас. Резултатите им са наистина завидни, тъй като само две позиции ги делят от възможността да станат част от разширения национален отбор по информатика.
Нашите безупречни информатици споделиха, че задачите не са били особено лесни, но това е нормално, защото все пак кръгът е бил национален. Вече ви разказахме колко много време се е поготвял Захари, но и Мерилин и Красимир също са се упражнявали интензивно. Двамата са работили с г-жа Мария Русева и г-жа Клавдия Иванова, а също така посещават допълнителни занятия в ЦУТНТ при г-н Павел Петров. Трябва да поздравим преподавателите и да отбележим безценния им принос в образованието на нашите информатици. Без тяхната помощ нашите млади информатици може би никога нямаше да сигнат дотук, затова учителите заслужават нашата благодарност.
Г-жа Русева, с която имах възможност да се срещна, беше изключително горда от успеха на своите ученици. Тя сподели, че Мерилин и Красимир са постигали забележителни резултати и в други надпревари, а Захари дори може да се похвали и с няколко призови места в състезания по информатика.
Поздравяваме Захари за отличния резултат, а на Мерилин и Красимир пожелаваме да не се отказват, въпреки че не успяха да се класират за националния отбор. Както каза прекрасната ни осмокласничка обаче „Състезанието беше огромно предизвикателство предвид конкуренцията, но дори само участието в него показва, че всички усилия по подготовката за него си струват“. Пожелаваме им светло бъдеще, изпълнено с много успехи!

 

Силвия Тачева, 10и клас

Krasimir olimpiada
Красимир Великов, 7а
Merilin olimpiada
Мерилин Писина, 8з

 

Back to top button