Вазовци с нови успехи по информационни технологии

И тази учебна година се проведе поредното издание на националното състезание по информационни технологии IT Знайко. Името на СОУ “Иван Вазов“ бе достойно защитено от няколко наши съученици. Това бяха Деяна Върбанова Върбанова (2 д клас), Кристияна Христова Търпенова (3 а клас), Виктория Каренинна Ованнисян (3 а клас), Катерина Красимирова Борисова (3 а клас) и Тихомир Николаев Нинов (3 а клас). Младите състезатели се представиха отлично в първия кръг на надпреварата и сега преминават напред към втори етап.

 

Състезанието IT Знайко се провежда с подкрепата на Майкрософт – България, в рамките на програмата „Партньори в познанието“, а негов организатор е Сдружение „Образование и технологии“, гр. Бургас. В надпреварата могат да се включат всички ученици от начален курс, които имат умения за работа с компютърни технологии, независимо дали изучават информационни технологии в училище или не. Участието е индивидуално.
Състезанието IT Знайко се провежда в три кръга. Първият е дистанционен, а останалите – присъствени. За всеки от кръговете на учениците се поставят тематични задачи. За първия етап темата бе „Весел карнавал“. Участниците имаха голяма творческа свобода- можеха да изберат да нарисуват маски, провеждане на тематичен карнавал, да разкажат за провеждането на конкретен карнавал, български традиционни карнавали – маски и костюми и др.
На Деяна Върбанова като второкласничка й бе позволено да използва само програмата MS Paint при работата си. Тя, разбира се, се справи чудесно със задачата и сътвори много красива рисунка, с която се включи в надпреварата. „Весел карнавал” бе темата, която тя избра, за да участва в единствения дистанционен кръг. Деяна Върбанова получи грамота за отлично представяне. Тя участва в състезанието още като първокласничка и достигна до националния кръг, където се представи достойно. През тази година е събрала 740 точки, което я нарежда сред най-добрите деца в страната в група Б. Рисунката на Дея получи аплодисментите на всички нейни съученици, защото е само във втори клас, но се представи успешно заедно с третокласниците от нашето училище.
По регламент на учениците от 3 клас е разрешено да работят с разнообразни програми според характера на продукта, който искат да създадат. Нашите третокласници си служиха с MS Paint и MS PowerPoint. Те нарисуваха красиви картини, които включиха в майсторски изработени интерактивни презентации.
Готовите проекти на нашите участници бяха изпратени по електронен път на организаторите и бяха оценени. Националното жури бе съставено от компетенти учители, работещи на доброволни начала. Критериите за оценка бяха известни още при задаването на темата за работа- добре изразени обекти, композиция и дизайн, завършеност, техническа сложност, цялостно въздействие и оргиналност. Всеки отделен компонент носи определен брой точки, а общият максимум е 1000 точки.
Нашите малчугани проявиха много креативност и оригиналност при работата си, което им донесе завидно високи резултати. Кристияна получи 890 точки- с 10 повече от Виктория. Работите на Катерина и Тихомир пък бяха оценени със 750 точки. Тези резултати класираха нашите малки знайковци в група Б и им донесоха грамоти за отлично представяне.
Разбира се, освен таланта на децата, голяма роля за успеха им изигра и тяхната безупречна подготовка, за която е отговорен г-н Димитър Данаилов. Той не само преподава информационни технологии на децата, но също така им помогна при работата в състезанието и поправи някои малки грешки, които нашите млади състезатели бяха допуснали.
На младите ни състезатели пък стискаме палци и пожелаваме отново да се представят така добре и в следващия кръг на надпреварата. Успех!

Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button