Вазовци с награди от конкурса „С очите си видях бедата“

 

Тази година се проведе поредното издание на областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Инициативата организират съвместно Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”- Плевен, Регионалният инспекторат по образованието- Плевен и областният управител на област Плевен.
Конкурсът дава възможност на децата от цялата област да демострират своя талант. Темата пък е посветена на работата на пожарникарите и спасителите, които участват в акции и се борят с природните бедствия. Участниците са разделени в няколко категории според възрастта си и институцията, която представят. По този начин те имат възможност да получат по-обективна оценка на работата и уменията си в зависимост от учебната си подготовка. Разбира се, СОУ „Иван Вазов“ може да се похвали с не един даровит художник, затова и ние си имахме наши представители- Ива Ангелова Кирова и Стефан Ивайлов Ангелов от 5 „в“ клас.

 

Работите им са преминали компетентната оценка на специално жури и явно са се оказали наистина добри, защото нашите петокласници грабнаха първите две призови места от групата 10-14 години, първа категория (общообразователни училища и обслужващи звена в системата на МОМН) – първенец е Стефан, а след него се нарежда Ива.
Това обаче не са единствените вазовци, които са се включили в творческата надпревара. Стелиян Алексеев Царков (5б) и Антония Лазарова Александрова (9з) също завоюваха призови места в конкурса, но са участвали през Центъра за работа с деца, затова попадат във втора категория (специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство). И двамата са успели да заинтригуват журито и да си заслужат престижното първо място- Стелиян в групата 10-14 години, а Антония в 15-18 години.
Освен таланта на нашите млади артисти, голяма заслуга за техния успех имат и подкрепата и насоките на техните преподавателки. Ива и Стефан са възпитаници на г-жа Росица Симова. В ЦРД пък художествен ръководител на Стелиян и Антония е г-жа Вяра Савова, а в училище техни учителки са съответно г-жа Черакчиева и г-жа Симова.
Със спечелените позиции надарените ни художници успяха да се класират за националния етап на конкурса. Техните произведения ще бъдат журирани отново като този път ще се състезават с творенията на деца от цяла България. Ако Антония бъде наградена в националния кръг, ще се ползва с право на стипендия по програма на МОН. Останалите за съжаление няма да имат този шанс заради възрастовите изисквания.
Поздравяваме четиримата даровити творци за завидните им постижения. Най-малкото, което можем да направим за тях, е да изразим своята благодарност, защото те защитиха повече от достойно името на училището. Пожелаваме им успех на националния тур и се надяваме, че журито ще оцени справедливо уменията им!

 

Силвия Тачева, 10и клас

 

Back to top button