Вазовци посетиха лекция за хигиената на слуха

В днешно време проблемът със загубата на слуха се забелязва все повече при младежите. Това е и причината лекарите да обърнат внимание на превенцията му. Затова и д-р Георги Николов- гл. асистент в Клиника по Ушно-носно-гърлени болести на Университетската болница „ Д-р Георги Странски“- Плевен, заедно с негов екип провеждат кръг от лекции като представят презентация с тема „Изборът е индивидуален“ пред учениците в плевенските училища, за да се покажат на учениците някои тънкости за това как да си предпазят слуха.

 

На 24.03.2015г. д-р Георги Николов направи интересна презентация пред учениците на СОУ „Иван Вазов“ от 9б, 9з, 10м и 11л клас и техните класни ръководители в Зала „Европа“. По-рано същия ден и на същата тема беше проведена среща и с учениците от осмите класове в училището.
Лекарят започна темата с думите: „Музиката започва там, където думите свършват! За да им се насладим максимално, трябва добра и навременна хигиена на слуха.“ Лекцията продължи с интересни факти, свързани с музиката и звука, който влияе силно на мозъка ни. Д-р Николов обясни, че звуковата вълна може да променя нашето настроение рязко. Гостът повдигна и интересна и интригуваща учениците тема, като поднесе въпроса: „Какво се случва с хората, които слушат поп-фолк музика?“. Оказа се, че в тази музика има вграден инфразвук, които не се долавят от човешкото ухо, защото е с много малка честота на звука, но влияе върху органите. Докторът не пропусна и да сподели, че поп-фолкът има негативно влияние върху организма ни и също може да ни доведе до нервно разстройство. За да може аудиторията да бъде още по-наясно с темата, която се засяга, презентаторът бе подготвил и информация за анатомията на ухото. Бяха засегнати и факторите, от които зависи рискът от увреждане на слуха- колко е силна музиката, на какво разстояние от нас са високоговорителите, колко дълго и често сме изложени на силна музика и други. Д-р Георги Николов не пропусна да сподели с учениците съвети за безопасно слушане на музика: „Защитете вашите уши, намалете силата на звука, използвайте правилото 60:60, носете слушалки, давайте почивка на ушите, използвайте тапи за уши“.
В края на презентацията аудиторията бе запозната със засегнатата тема и с важността на наблюдавания от лекарите проблем. Лекцията завърши по интересен начин. Лекторът зададе въпрос и който от учениците пръв позна отговора, получи специален подарък. Това предизвика вниманието и интересът на аудиторията. Проведе се малка дискусия между презенаторът и младежите по засегнатите от тях въпроси, като към нея се включи и гост от екипа, придружаващ д-р Георги Николов.

 

Ивана Митова- 11л клас

Back to top button