Вазовци отново са с награди от рецитаторски конкурс

Може би ви е известно, че тази година регионалната библиотека „Христо Смирненски“ отбелязва своя 60-годишен юбилей. Във връзка с това всеки месец екипът на учреждението организира разнообразни тематични мероприятия, посветени на важни личности и събития, свързани с културния институт.

В тази поредица събития, посветени на годишнината на библиотеката, се включва и рецитаторският конкурс „Животът ни не е поезия, но поезията е живот!“. Може би ще си спомните, че миналата година отново бе оргазнизирана подобна надпревара, но тогава изборът на участниците бе ограничен с творбите на патрона на библиотеката. Тазгодишният конкурс-рецитал обаче даде по-голяма свобода на състезателите тъй като стихотворенията можеха да са от всички български автори, а също така някои бяха решили да представят и лично творчество.

Според регламента рецитаторите бяха разделени в две възрастови групи- до 15 и над 15-годишна възраст. Конкурсът пък се състоя в два етапа. Първият се проведе на 15 октомври, когато участниците се явиха на прослушване, за да бъде определно кой ще премине към финалния кръг. С тежката задача да отсее финалистите се зае специално жури. Негов председател беше заслужилият гражданин на Плевен Христо Домусчиев, известен още като Бебо, и членове- лъчезарната актриса Мариета Калъпова и уважаваната поетеса Валентина Атанасова.

Самият финал на конкурса пък се състоя на 22 октомври от 17:30 в Артзалата на библиотеката. Един от членовете на журито- г-жа Калъпова, липсваше, затова на нейно място се включи актьорът Веселин Плачков. Задачата на съдиите отново не бе лека, но те все пак избраха по трима победители от всяка възрастова категория. Освен това обаче бяха раздадени и някои допълнителни награди- за най-малък участник и за най-оригинален сценичен костюм, а всеки достигнал до финала получи и безплатен едногодишен абонамент за библиотеката.

Разбира се, учениците от СОУ „Иван Вазов“ проявиха голям интерес към конкурса и не пропуснаха възможността да покажат рецитаторските си умения. Вазовци- малки и големи, подготвиха любимото си стихотворение и изпълнени с надежда се изправиха пред журито за прослушване. За съжаление, не всички бяха допуснати до финалния етап, но никой не се разочарова, а напротив- взе си поука и се закани да успее следващия път.

На финала училището ни беше представено подобаващо, от общо 64 финалисти вазовци бяха 28. Както се очаква сред наградените се наредиха цели двама наши съученици. Много състезатели си бяха подбрали тематични тоалети, съответстващи на изпълняваното от тях стихотворение, но никой не беше по-атрактивен от малкия Кристофър Христофоров Илиев от 4 е клас и това му донесе отличие за много добро представяне и за най-оригинален сценичен костюм. Ива Тихомирова Цветанова от 5а клас, която вече познавате заради участието й в „Шоуто на Слави“, сега пък си завоюва втората позиция в групата до 15 години и вече може да се похвали и като успяла рецитаторка.

Искрено се гордеем, че нашите съученици отново защитиха името на СОУ „Иван Вазов“ и ги поздравяваме за победата. Продължавайте все така!

Силвия Тачева, 11и клас

 

 

Back to top button