Вазовци отново с награди в състезание по български език

Както всяка година, така и тази се проведе традиционното състезание по български език, организирано от учебен център „Гений”. Тазгодишното четвърто издание се състоя на 2 ноември и бе посветено на Деня на народните будители.

В 10 часа сутринта ученици от всички плевенски училища се събраха в двора на ПГСАГ „Никола Фичев”, нетърпеливи надпреварата да започне. Участниците бяха разделени в две възрастови групи- 5-7 клас и 8-12 клас, а за целта организаторите бяха изработили различни тестови варианти. Времето, с което разполагаха състезателите, за да засвидетелстват задълбочените си знания в областта на българския език, беше час и половина. За положените усилия пък всички участници получиха подарък химикалка и рекламно календарче на учебния център.

Тази година форматът включваше само 30 задачи- всички с избираем отговор, и проверяваше познанията на учениците по граматика, пунктуация, лексика и правопис. Всеки верен отговор носеше по една точка, а оценяването стана по шестобалната система. С проверката се бяха заели компетентни преподаватели по български език, а благодарение на отличната организация резултатите станаха ясни още същия ден.

Интересът към надпреварата сякаш расте с всяко следващо издание, а тази година участие взеха повече от 200 ученици като, разбира се, представителите на СОУ „Иван Вазов” бяха най-много – 87. Организаторите излъчиха общо дванадесет наградени и вероятно за никого не е изненада фактът, че осем от призовите позиции завоюваха вазовци.

Сред най-малките повече от достойно името на училището защитиха Вяра Пламенова Нинова, Никол Марианова Петрова и Патрисия Бойчева Първанова. И трите са от 5б клас, а за отличната им подготовка се е погрижила преподавателката им по български език и литература г-жа Валентина Тишкина.

Силно е и представянето от страната на нашите седмокласници- Ирен Калин Костова (7а), Искрен Чавдаров Данчев (7а), Христо Христов Минев (7а) и Деница Емилова Иванова(7б). В успеха им голяма роля има и тяхната преподавателка- г-жа Китка Съйнова .

Участниците от втора възрастова група бяха значително по-малко от тези в категорият 5-7 клас, но въпреки това СОУ „Иван Вазов“ може да се похвали и с победител от горен курс и това е Силвия Марио Тачева (11и). Призова позиция й завоюваха уменията, придобити с помощта на нейна преподавателкапо български език-г-жа Галина Цекова.

Всеки от първенците получи специална грамота за постижението си, подписана лично от г-жа Мария Генова- управител на учебен център „Гений“. Освен това победителите се сдобиха и с помагало с тестове, което да им помогне в развитието на уменията им по предмета.

 

Глория Писина и Виктория Якимова – 11 з клас

 

 

Back to top button