Вазовци – отново първенци в ученическите олимпиади

Зимата е обичайният сезон за ученически олимпиади. Тази година също не направи изключение от традицията. Докато някои чакаха с нетърпение да удари последният звънец, предизвестяващ коледната ваканция, други се подготвяха неуморно за предстоящите учебни надпревари в различните научни области. Разбира се учениците от СОУ „Иван Вазов“ също не пропуснаха да запишат някои добри резултати.
По-рано през учебната година се проведоха общинските кръгове на две от най-важните природни науки – физика и химия. За да продължат по-напред в олимпиадата бяха допуснати само част от явилите се ученици. Оказа се, че в нашето училище има доста такива. Във втория кръг по физика успяха да се включат много седмокласници от „а“, „б“, „е“ и „ж“ паралелки.

Това обаче не е всичко. Наскоро беше изготвен окончателния протокол за резултатите от областния кръг на олимпиадата, който се проведе на 4 февруари тази година. Изглежда, че нашите млади физици отново са се представили на ниво. Името на училището достойно защитиха Красимир Великов (7а), Кристина Горанова(7а) и Симеон Иванов (7б). С постигнатите завидно високи резултати тримата седмокласници заемат сътветно 2, 3 и 6 място от всички участници в област Плевен. Представянето на останалите вазовци също не е за пренебрегване, но за съжаление техните точки им отреждат по-задни места. За всеобща радост обаче Красимир, Кристина и Симеон имат възможност да се класират за национален кръг, но това все още не е решено окончателно.
Седмокласниците споделиха, че са доволни от себе си, въпреки че никой не е успял да събере пълния брой точки -30. Те трябвало да решат три задачи с отворен отговор. Красимир си е спечелил 24 точки, с 0.50 повече от Кристина, а Симеон- 20.25. Задачите не били много лесни, но не можаха да ги определят и като трудни- „Бяха горе-долу!“, единодоушно обобщи триото.
Може би сте любопитни как нашите седмокласници са се подготвяли, за да отбележат такива високи резултати? На Красимир и Кристина им било достатъчно просто да преговорят учебния материал. „Решавах задачи цяла ваканция.“- усмихнато ми каза Симеон. Тук обаче трябва да споменем името и на тяхната учителка по физика и астрономия – госпожа Маринела Маринова. Без нейната помощ в тяхното обучение заложбите на нашето трио щяха да си останат неоткрити. На учениците от 7 е и 7 ж клас пък преподава г-жа Илиана Пецанова, която също трябва да похвалим.
Освен по физика на 4 февруари се проведе областният кръг и на олимпиадата по химия. Тук отново ще видим вече познатия ни Симеон Иванов, който явно се представя и като изтъкнат химик. Момчето е отбелязало 87 точки на олимпиадата, което го изстрелва на завидното първо място в цялата област. След него на второ място, само с 6 точки разлика, се нарежда друг млад талант на училището- Жанин Фахд Ал-Шаргаби от 7 в клас.
Двамата са възпитаници на г-н Димитър Димитров. За отличната подготовка за олимпиадата пък трябва да благодарим и на г-жа Кръстина Борисова. Макар че не е тяхна учителка по химия, преподавателката не щадила усилията си и се заела допълнително със Симеон и Жанин. Учениците споделиха, че са отделяли много време на химията още от самото начало на учебната година и често са решавали задачи с г-жа Борисова. Положеният труд изглежда наистина си заслужава, защото преведе двамата седмокласници през общинския и областния кръг на олимпиадата.
Симеон и Жанин споделиха, че са много щастливи от постигнатото. Двамата обаче не се отпускат и продължават усърдно да се подготвят, защото се надяват да бъдат допуснати и до националния кръг.
Личи си, че нашите седмокласници имат дарба в природните науки. Отправяме голяма похвала към тях и им благодарим, че така блестящо представят училището ни. Ние им стискаме палци и искрено се надяваме, че ще им се предостави възможност да покажат уменията си на националния кръг на олимпиадите!

Силвия Тачева – 10и клас

himiya olimpiada
Нашите млади химици

Back to top button