Вазовци отиват на Национален кръг на Олимпиада по биология

Вазовци показаха безспорните си умения в поредната ученическа олимпиада- тази по биология и здравно образование. Вече ви споменахме, че на националния кръг се е класирал седмокласникът Христо Христов Минев, но освен него не бива да пропускаме и дамите от 9з клас- Виктория Пламенова Росева и Мерилин Мариянова Писина.

 

Както всяка друга национална олимпиада, така и тази, се провежда в три кръга. Първият от тях- общинският, се състоя на 24 януари в СОУ „Иван Вазов“. Участниците бяха разделени в съответните възрастови групи в зависимост от това материал за кой клас изучават. Също така бе позволено, при желание, учениците да се състезават не в своята, а в следващата възрастова група, но никой не го направи. Темата за всяка група е различна и включва тестови задачи, които се съставят на основата на учебното съдържание от задължителната подготовка по човекът и природата (биологичната част) и задължителната и профилираната подготовка по биология и здравно образование. Темите, както и критериите за проверка и оценка, бяха определени от експертите в РИО, а състезателите разполагаха с четири астрономически часа, за да се справят със задачите. До втория кръг бяха допуснати само онези, които имаха резултат не по-нисък от 70% от максималния.
Областният кръг се проведе на 21 февруари, като този път домакин бе СОУ „Стоян Заимов“. Регламентът бе същият и за този етап, но задачите, както се очаква, бяха по-трудни. Конкуренцията също бе по-голяма, защото до втори кръг не бяха допуснати всички състезатели. С проверката и оценката на знанията на участниците се зае Областна комисия, определена от РИО. Специфичното в този кръг бе, че писмените работи бяха анонимни и ако в тях има корекции в отговорите на 20% или повече процента от задачите, то крайният брой точки за целия тест е нула.
Нашите биолози обаче се представиха завидно добре и в двата етапа на олимпиадата, за което искрено ги поздравяваме. С цели 65,80 точки Христо стана седми в страната в своята възрастова група. Деветокласничките ни пък се нареждат малко по-назад в своята група, но резултатът им изобщо не е за пренебрегване- Виктория си завоюва 64,60 точки, а Мерилин- 64,45.
Това представяне, което е плод на много труд и тренировка, напълно заслужено класира вазовци на националния кръг. За успеха им обаче заслуга има и тяхната преподавателка по биология- г-жа Татяна Манойлова. Учителката вече е доказала, че подготвя отлично своите състезатели и пример за това е нейната възпитаничка, която стана лауреат в националния етап миналата година. Поздравяваме г-жа Манойлова за добре свършената дотук работа и вярваме, че и за напред резултатите на учениците й ще са така високи.
Финалният кръг на националната олимпиада ще се проведе между 31 март и 2 април в град Вършец. Ние, разбира се, вярваме, че нашите млади биолози отново ще защитят достойно името на училището и ни остава само да им пожелаем успех!

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button