Вазовци отбелязаха първа пролет

Както си спомняте, малчуганите от полуинтернатните групи „А“ и „В“ с възпитателки съответно г-жа Малинка Драганова и г-жа Лидия Коцева си обещаха, че отново ще имат съвместен проект. Наскоро те имаха възможност да изпълнят обещанието си, защото се събраха, за да отпразнуват първа пролет.

 

Надсловът на празника бе „Честита пролет“, затова малките сръчковци изрязаха сами букви и ги оцветиха в различни цветове. Тях те залепиха на бялата дъска и така изписаха поздрава. Сладурите обче не спряха дотук и продължиха да доказват своята сръчност и креативност и с други неща. Едни от тях изработиха красиви цветя от салфетки и хартия, други изрязваха лястовички и щъркели, а трети оцветиха красиви картинки с пролетни мотиви- тревички, птички и калинки. С цялото си творчество те украсиха дъската и цялата стая сякаш оживя, изпълнена с пролетен дух и свежет.
Първокласниците освен това си направиха и караоке. На модерния телевизор, с който е оборудвана стаята, възпитателките им пуснаха детски песнички, към които бe вграден и текст. Децата наистина много се забавляваха и показаха доста добри певчески умения. Освен това обаче караокето се оказа и образователно, защото малчуганите упражниха своите умения, четейки сами текста, за да пеят.
Всъщност всичките занимания, не само пеенето, бяха с образователен характер и представляваха интеграция между различни сфери- изобразително изкуство, труд и техника, музика. Първолаците дори развили знанията си и по околен свят, защото госпожите им говорили защо и кога долитат прелетните птици.
Освен най-малките обаче подобаващо праника отбелязаха и някои от по-големите ученици. Това бяха възпитаницте на г-жа Надя Тодорова от 4е клас. Те отделиха малко време от учебното време, за да изпълнят групово един стар обичай- четвъртокласниците свалиха своите мартеници на първа пролет и окичиха с тях дръвчето в двора на училището. Преподавателката сподели, че това се е превърнало в традиция за нейния клас, защото не го правят за пръв път.
Освен ежегодния обичай на 4е клас, който е доста разпространен, съществуват и някои не толкова известни традиции, свързани с първа пролет. Любопитно поверие например е това, че в деня на пролетното равноденствие, едно яйце може да бъде задържано във вертикално положение. Хората смятат, че това носи късмет през цялата година. Прието е, че това вярване идва още от Древен Китай и е разпространено от американците.
В Централна Америка пък и днес хиляди хора се събират пред пирамидата на Бог Кукулкан в Чичен Ица, Мексико. Тя е изградена от древните маи така, че върху нея се образува змиевидна сянка в деня на пролетното равноденствие. Феноменът датира от преди повече от три хилядолетия.
Интересен факт също така е, че Персийската нова година започва в деня на пролетното равноденствие. Това е и първият ден от Иранския календар.

 

Силвия Тачева, 11и клас

Back to top button