Вазовци нарисуваха Освобождението на България

 

С настъпването на националния празник на България –3 март, ученици от нашето училище показаха, че помнят историята, корените си и хората, жертвали се за отечеството. Минавайки по коридора на втория етаж, ще видите по стените портрети на Левски, български знамена, както и изображения, показващи военните действия от националноосвободителната война. Тези прекрасни шедьоври са дело на нашите съученици от 5 и 6 клас.
Талантливите художници умело използваха четката и боите и създадоха тази прекрасна живопис, която ни пренася 136 години назад и ние реално можем да видим дните на робство и най–чакания момент – Освобождението.
Връщаме се там, нейде в Балкана и се чува изстрел, втори, трети… Българското знаме се вее високо от вятъра, а Генералът стои до него и с гордост поглежда към шепицата оцелели войници. „Победа!“ – казва с усмивка на лице, а войниците, изтощени от дългата и сурова битка, отговарят: „Ура!“.Радостта се чете в очите им: бленуваното петстотин години щастие е тук. Няма вече робство! Има Свобода! Има велики личности, дали живота си за една мечта, за една единна кауза, за България.

 

А в няколко от рисунките се четат толкова болка и мъка, че дори е трудно да се опише с думи… Майките плачат, защото синовете им са убити, бащите са съкрушени, защото отвеждат дъщерите им. Тежки наказания преследват хората, задето изповядват вярата си и в сърцата си пазят старите традиции и родината. Въстания и бунтове са потушени, опити за свобода – провалени…
Някои от картините ни пренасят в Сан Стефано. Късният следобед на 3 март 1878 година. Мрачно е, а по улиците – пустош. По небето има тъмни облаци, вещаещи буря. Буря, която ще измие 500-годишния позор и ще даде едно ново начало за по–добро бъдеще. В една от по-големите къщи на града са събрани много важни политически личности, готови за подписване на тъй важните за цял един народ документи. Последният подпис е положен върху хартията и България официално отново е свободна! А малките художници толкова умело са изобразили щастието, изписано по лицата на българите – децата са въодушевени от възможността за по-светло бъдеще, а старците леко изтриват сълзите от очите си, защото най-голямата им мечта вече е реалност.
Картините на Вазовци отразяват един славен ден за българската история – 3 март 1878 година! Нека помним революционерите, които дадоха живота си за нашето бъдеще. Нека не забравяме Левски, Ботев, Каравелов и Раковски! И нека ни следва образът на Паисий Хилендарски, който пръв се осмели да заговори за Великата държава България и да подбуди хората към действия! Замисляли ли сте се какво би било, ако тези хора ги нямаше?
Млади художници, благодарим Ви, че ни върнахте назад във времето и ни припомнихте този славен ден! Продължавайте да творите красота!

 

Светлана Паргова – 9л клас

izlojba osv2
Вазовци нарисуваха Освобождението на България

 

Back to top button