Вазовци- много добри в плажния волейбол

Морето е толкова далеч от нас, а летният сезон наближава неумолимо. Понякога на човек просто му се иска плажът да беше по-близо, по възможност направо да дойде при нас. Кой обаче казва, че това не е възможно?
Организаторите на първия за нашия град турнир по плажен волейбол вече го постигнаха. Е, не ни донесоха цял плаж, задоволиха се само с 240 тона пясък, който изсипаха на новото игрище, подготвено специално за случая. Състезателният терен е с дълбочина 40см и се намира до тенис-кортовете в парк „Кайлъка“.
Вероятно обаче се чудите как на град Плевен се падна голямата чест да приеме турнира, който е част от националната верига по плажен волейбол. Стефка Великова- председател на волейболен клуб „Олимпиец“, е кандидатствала по проект и е успяла да открие спонсори, които да подсигурят наградния фонд, възлизащ на стойност 6000 лева. Осемнадесет фирми, сред които основно място заема банка “SocieteGeneraleЕкспресбанк”, са финансирали престижното събитие.
В турнира са се включили по 12 двойки мъже и жени като сред тях са намерили мястото си и шест отбора от Плевен- 4 женски и 2 мъжки, подготвяни от спорния клуб „Олимпиец“. Разбира се, ние от СОУ „Иван Вазов“ също си имахме представители в тимовете. Името на учлището достойно защитиха Благовеста Бойкова Филатова (9 з клас) и Симеон Цветозарев Недков (11 м клас).

На 16, 17 и 18 май волейболисти ни са играли на новото игрище, за да премерят сили с останалите двойки състезатели. След оспорвана надпревара, нашата осмокласничка е успяла да си завоюва 7 позиция с помощта на своята партньорка, която не е ученичка в СОУ„ Иван Вазов“. Симеон също се е представил отлично. Той, заедно с партньора си, се е състезавал с двойката, която е завършила на трето място. Момчето ни след това е загубило само един мач.
Симеон призна, че според него не са се справили много добре, но това се дължи на факта, че не са имали на разположение много време за подготовка- игрището било направено два дни преди началото на турнира и състезателите не са могли дори веднъж да тренират на пясъка. Друго, което трябва да се вземе под внимание, е това, че опонентите на нашите волейболисти са били професионални спортисти, някои от които- национални състезатели. Имайки в предвид тези две неща, резулататите на двамата вазовци и техните партньори се превръщат в истинско постижение.
Независимо от това, Симеон обещава, че другия път ще се състезават още по-добре. Това вероятно ще бъде догодина, защото г-жа Великова планира да превърне турнира в традиционен за нашия град.
Председателката на клуб „Олимпиец“ е и треньор на нашите волейболисти. Разбира се, сега е моментът да изкажем похвалата си към нея за това, че ги е подготвила така добре.
Поздравяваме Благовеста и Симеон за добрата им игра в престижната надпревара и им пожелаваме още спортни успехи!

Силвия Тачева, 10и клас

Back to top button