Вазовци бяха гости на „Солисти на голямата сцена”

„Солисти на голямата сцена” е новият проект на Плевенската филхармония, с който тя продължава своята образователна програма за деца. С поредица концерти в зала „Катя Попова” под диригентството на маестро Славей Тинчев и с участието на талантливи ученици- инструменталисти и танцьори, от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” продължи разходката на плевенските деца в света на класическата музика.

 

Малките слушатели от СОУ „Иван Вазов” си тръгнаха от концерта с думите: „Беше много хубаво”, защото се насладиха на известни и умело подбрани класически произведения, представени от деца като тях самите.
Възпитаниците на училището по изкуствата са спечелили много награди от международни и национални конкурси. Малката цигуларка Виктория Маринова изпълни „Малка токата” от Петър Христосков. Майсторите на ударни инструменти Велиан Димитров и Чарли Милов представиха на ксилофон „Младежки марш” от Добри Палиев. В ритъма на огненото танго под звуците на Блу танго от Лирой Андерсон видяхме Изабела Кръстева и Илиян Недялков. Неаполитански танц от балета „Лебедово езеро” на руския композитор Чайковски чухме в изпълнение на солистите Илияна Рачева на ксилофон и Димитър Борисов на тромпет. Плевенската филхармония зареди малките слушатели с много приятни емоции под ритъма на „Кан-кан” от операта „Орфей в ада” на френския композитор Жак Офенбах. Златина Иванова беше солистка в пиесата „Цигански напеви” от испанския композитор Пабло Серасате. Малките солисти от училището по изкуствата бяха част от оркестъра на Плевенската филхармония при изпълнението на „Славянски танц № 8” от чешкия композитор Антонин Дворжак. Децата от перкусионен ансамбъл „Акцент” Елена Дорушенко и Поля Петкова заедно с ръководителя си Симеон Серафимов изпълниха пиесата „Дяволски танц” от Добри Палиев. Учениците от училището по изкуствата, специалност „Български танци” изпълниха Чардаш от операта „Царицата на чардаша” на унгарския композитор Имре Калман. Изабела Кръстева, Илиан Недялков, Йоана Гергова и Пламен Иванов се понесоха на сцената под звуците на ритмичния танц и спечелиха аплодисментите на малките слушатели. Перкусионният ансамбъл „Акцент”, който е създаден преди двадесет години от Симеон Серафимов има участия в концерти организирани от Народното събрание, Министерството на културата, Министерството на образованието и науката. Изнася множество концерти не само в страната, но и в Германия, Гърция, Италия, Австрия,Словакия, Франция и печели много престижни награди от международни конкурси. Пиесата „Не ме питай” на Владимир Петров чухме в изпълнение на перкусионен ансамбъл „Акцент”. Солистите слязоха долу пред публиката със своите ударни инструменти и плениха слушателите, които им ръкопляскаха в такт с изпълнението. Концертът завърши с „Трич-трач” полка на великия Йохан Щраус в изпълнение на Плевенската филхармония.
Концертът се превърна в малък детски празник под звуците на класическата музика, от който не ни се тръгваше.

 

Back to top button