Вазовци бяха гости на представяне на книга

Учениците от 11 л клас на СОУ „ Иван Вазов“ бяха сред поканените от Съюза на българските писатели и Дружеството на писателите- Плевен на представянето на новата книга „ Ранени думи“ на Лалка Павлова. Гергана Антонова и Стефан Маринов от същия клас бяха и участници в поетичния рецитал.

Припомняйки си първата им среща с поетесата и нейните стихотворения, вдъхващи различни емоции, единадесетокласниците с удоволствие приеха поканата. На 02.10.14г. Художествена галерия „Колекция дарение Светлин Русев“ беше домакин на представянето на книгата. Специални гости бяха Христо Ганов, председател на Сдружение на българските писатели, и Боян Ангелов, автор на предговора на стихосбирката, който той е нарекъл „ Как се лекуват ранени думи“. Последният е и главен секретар на Сдружение на българските писатели.

Събитието бе открито с нежната симфония от Кем и неговата виола. Водеща на мероприятието бе Албена Декова. Публиката имаше възможност да се полюбува на някои от любимите стихове на авторката. Лалка Павлова предложи на своите гости избрани текстове, включени в „ Ранени думи“, които изпълни в съпровод от Кем и неговата виола.

Пролича си, че един от любимите текстове на поетесата е стихотворението „ Сезони“. Гостите на това лирическо тържество успяха да се насладят и на изпълнението на момичетата от балетната школа към читалище „ Съгласие 1869“ с ръководител Маня Николова, които поздравиха поетесата със свое изпълнение. Към публиката се обърна и Христо Данов, редактор на четири стихосбирки на Лалка Павлова, който говори за изключителните постижения на писателката и за нейните книги. В отговор госпожа Павлова беше приготвила благодарствено стихотворение към г-н Данов, озаглавено „ Тревога“. С нарочно създаден текст писателката се обърна и към Боян Атанасов- поет, публицист, редактор и издател, на когото тя изрази своята признателност.

Вазовците Гергана Антонова и Стефан Маринов представиха пред многобройната публика биографичната поема за Анастасия Димитрова „ Песен и сълза“, която включва четири части, озаглавени: „ Един- единствен камък днес подсеща “, „ Препускаща през Рая и Джендема“, „Нощта преваля, ала в манастира“ и „ Навън октомври златни листи рони“.

Единадесетокласниците и гостите бяха впечатлени и от изпълнението на певицата Калинка Рачева, което създаде изключителни емоции на публиката. Сред многобройните гости в галерията бяха и учениците от 7 д клас на нашето училище с тяхната класна ръководителка Христинка Пеева. Да добавим, че всеки имаше възможност да се докосне и до други текстове на госпожа Лалка Павлова, сред които стихосбирките „ Между слънцето и луната“, „ Трънчета в петата“,„ Въздишките на времето“ и др.

Ивана Митова – 11 л клас

 

Back to top button