Вазовци – винаги иновативни

На 14 ноември 2019г. малка група вазовци се отправихме към европейската столица на културата – Пловдив, за да проследим пътя на иновациите в СУ „Пейо Крачолов Яворов”. Добро настроение, смях и приятни разговори съпътстваха престоя ни в големия град

В ранното утро на дъждовния четвъртък четирима ученици и четирима учители потеглихме далеч от Плевен по покана на нашите колеги и съученици от пловдивското училище. След като те ни посетиха, беше наш ред да се запознаем с механизма на работа при тях – да ни покажат как те превръщат ученето в забавление.

В деня на пристигането си бяхме топло посрещнати от екипа на СУ „П. Кр. Яворов”. В залата, където се проведе встъпителната среща, присъстваха и представители от Бургас. Домакините ни приветстваха с почерпка и мили думи. Пловдивските деца се погрижиха за приятна атмосфера, пеейки песни и свирейки на пиано. Техните учители ни запознаха с целия си екип, с методите, които използва в преподаването си всеки от тях, и ни разясниха каква ще бъде програмата ни за следващия ден. По всичко личеше, че няма да скучаем. След края на срещата ние – учениците, бяхме въведени в кабинета по биология, където се опознахме по-добре с останалите деца и се забавлявахме с игри на думи с помощта на госпожа Цвета Цанкова, която се грижеше за нашето удобство през целия ни тридневен престой в града.

През втория ден нещата протекоха малко по-интензивно. Много работа бе свършена за малко време. В 10 часа всички бяхме пред вратите на училището, изпълнени с любопитство. Учениците бяхме посрещнати в актовата зала, където бяхме разделени на 4 екипа, за да работим върху зададените от госпожа Цанкова казуси. Запознахме се с нови методи за разсъждаване и анализиране, наречени инструменти за мислене. Идеята на този урок бе да се постави акцент върху нещата, които не се учат в училище. Съпоставянето на проблемите, извличането на важните неща от даден казус и решаването му – полезни умения, които всеки трябва да притежава в живота, но уроците в училище не упражняват. Уроци, свързани с реални ситуации, в които можем да бъдем поставени. За учителите от Пловдив е важно децата им да получават и знания за живота и неговия механизъм в допълнение на ежедневните уроци.

Научихме и нов начин за оценяване. Според преподавателите един ученик може да бъде оценен на базата на своя харакер. Тестовете са разделени на три части, различаващи се според начина на мислене на различните деца – логично или по-абстрактно. Всеки е различен, мисли различно, вижда нещата различно, затова не бива хората да се оценяват по един и същ начин. Различията в човешката природа водят и до създаването на нови методи за оценяването и анализирането ѝ.

Учителите ни влязоха в класните стаи, запознаха се с учебния процес отблизо и научиха за бъдещите планове на пловдивското училище по отношение на иновациите. Всички заедно посетихме учениците от първата смяна и си казахме „довиждане”.

Денят ни продължи с посещение на едно от характерните за град Пловдив места – гребната база. В слънчевия ден госпожа Цанкова ни разведе из нея и ни разказа много интересни факти.

Тръгнахме си от големия град с много хубави спомени, преживявания и най-вече с нови идеи. Получихме подаръци и сертификати за участието си в тези срещи и потеглихме към Плевен, за да приложим наученото.

Вазовци отново участват активно в проекта „Иновации в действие”, защото новото и различното ще придаде цвят на старото. Времето се променя, хората – също и образованието не може да остане встрани. Учителите трябва да обновяват арсенала си от подходи към образованието, за да бъдат винаги нашите супергерои.

Синтия Чалъкова 11б

 

Тагове
Back to top button
Close
Close