Вазовски ученици и учители прекосиха Румъния по суша и по вода

От 27 до 30 април, 2014 год. се проведе осмата партньорска среща на ученици и учители от България, Румъния, Полша, Чехия, Хърватия, Естония, Португалия, Турция, Испания, работещи по проект „Повече дървета? Да, моля!“ по секторна програма „Коменски”. Домакин на срещата беше училището“LucianGrigorescu” в гр. Меджидия, Румъния. В него учат учениците от I – VIII кл. Партньор по проекта от българска страна е СОУ „Иван Вазов“, гр. Плевен. Българската група включваше 10 ученици от 3 и 4 клас, активни участници в международния проект (Паола Данова, Жанета Спасова от 4а клас, Даниела Христонева, Кристиян Филипов – 4б клас, Дебора Евтимова, Никол Петрова – 4в клас и третокласниците – Виктория Маринова, Ина Мария Найденова, Ния Копчева – 3а клас, Кристиян Илиев – 3в клас,). Те са придружени от шестима учители, които организираха своите ученици в проектните дейности през двете години на проекта, Цецка Василева – координатор на проекта, Росица Георгиева, Валя Личева, Татяна Събкова, Даниела Китева и Мая Декова.

Минути след като пристигат в румънския град нашите учители и ученици чувстват добронамереност и това усещане съхраняват през цялото гостуване. Българските деца са посрещнати радушно от приемни семейства.
В румънското училище нашият екип вижда усмихнатите учители и ученици, които ги посрещат с хляб и сол, традиция, за която мислят, че съществува само в България. След вълнуващото посрещане в училището, вазовската група се включва в интерактивни дейности – участие в учебни часове на румънските деца, посещение на европейските класни стаи, включване в художественото представление с поздравителен музикален адрес за чуждестранните делегации, уточняваща работна среща за заключителния мюзикъл, решаване на забавни задачи със състезателен характер от български, румънски и турски ученици, общуване на английски език, докосване до бита на румънското семейство, както и до природни и исторически забележителности в северната ни съседка.
С часове учители и ученици разказват, че са прекосили Румъния надлъж и нашир. Те споделят, че са възхитени от величествените природни гледки край Черно море в гр. Констанца, по делтата на р. Дунав, Аквариума в гр. Тулча, в изледователския център за отглеждане на плодни дръвчета, в Ботаническата градинав Букурещ. Изненадани са от толкова много тайнствени сгради и паметници, които пазят историята на тази страна – стар римски град, катедрала, дървена църква, Кралско Гранд казино в гр. Констанца. Удивяват се на колосалния Дворец на Парламента, с който Букурещ се гордее. Прекосяват границата –на отиване край село Дуранкулак, а на връщане пътят минава през Дунав мост. Пред погледа на българския екип се менят много красиви пейзажи от родната страна.
По отношение на храната – румънската кухня е подобна на българската. Преобладаващи храни са шницел, плодове и зеленчуци като основно от зеленчуците на трапезата се прави мешаната салата, но вътре слагат задължително шунка, сирене, чушка. Невероятно приготвят мамалига, козунак, домашни бонбони.
Преизпълнени с впечатления, заредени с ентусиазъм и нови приятелства ученици и учители се завръщат в България, за да подготвят следващата проектна среща, която ще се състои през месец май в Чехия. Неин домакин ще бъде гр. Клаштерец над Охри, в който за последен път ще се съберат деветте държави по проекта и ще изнесат съвместно мюзикъл на тема „Повече дървета? Да, моля!“.

Romania2
Визита в Румъния
Romania3
Визита в Румъния

Back to top button