Вълнуваща, забавна, въздействаща екскурзия до столицата

Ноември месец – неповторима мозайка от разноцветна природа! Със синьо небе и приятен хлад есента се оказа фантастично време на годината за еднодневна екскурзия до столицата на България. По пътя погледите на екскурзиантите се рееха към впечатляващите вълшебни багри на дърветата. Неусетно те стигнаха до най-големия град на България. А есенна София бе неповторимо привлекателна!

Първата дестинация насочи учениците от 4а и 4б клас към Националния природонаучен музей. За тях той не беше скучен. Оказа се, че е забавно място за вазовските посетители. В него бе изложена най-богатата колекция на Балканския полуостров. Видяха риби от всички водни басейни – красиви, опасни, безобидни, причудливи… Във витрините имаше умалени макети в реалната среда – например живот във воден басейн, гора или поле… Безброй птици бяха накацали във витрините на музея – от най-малкото колибри до щрауса. Влечуги от цял свят ги изненадаха с размери, форми и начин на живот. В залата с бозайници четвъртокласниците се срещнаха с мечока, спечелил медал за най-голяма мечка на изложбата в Берлин. Видяха един голям симпатичен носорог Рени. Най-много бяха насекомите. Най-причудливите пеперуди предизвикаха възхищение у децата. Те направиха безопасен излет в гората, като разгледаха залата с растения. Научиха,че някои от тях са лечебни. Запознаха се с гъбите двойници – ядливи и отровни. Списъкът с интересни експонати нямаше край. Между етажите имаше показани различни предмети, направени от кожа, кости, косми на животни – гривни, чанти, аксесоари. Запознаха се и с минерали. Беше интересно да видят „Златото на глупците“, което наподобява злато , но всъщност не е. Видяха изложен и амонита, чийто диаметър е 1,5 м. Децата разбраха, че това изкопаемо има лечебни и магични свойства. Екскурзиантите излязоха от музея с много впечатления и те продължиха  с разговори извън него.

Към обяд започна пешеходния тур в централната част на София. Четвъртокласниците видяха внушителните сгради на Президентството, на Министерския съвет, на Народното събрание,  на Руската църква, на Художествената галерия, на БНБ, на храм-паметника „Александър Невски“. Гордо извисен стоеше един от символите на столицата – статуята на Света София. В близост до катедралния храм се намираше паметника на цар Самуил. Всичко видяно предизвикаше интерес и имаше малки коментари, както и снимки за спомен.

Като част от дейностите на клуб “Млади възрожденци“, четвъртокласниците от СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен се срещнаха пред сградата на Президентството с г-н Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и с госпожа Силвия Калпакова, организационен секретар  на комитета. Разговорът, който те проведоха с децата беше интригуващ, макар и за минути. Четвъртокласниците бяха стари познайници на господин Василев. Той поговори с активните вазовски млади възрожденци. Чест и привилегия  ще бъде за четвъртокласниците – през пролетта ще бъдат част от почетния караул пред паметника на Апостола, като активно действащ клуб.

Пред парадния вход на президентската институция учениците видяха гвардейския караул, който се сменя на всеки час. Този ден имаше церемония с тържествена музика, направена от гвардейците. Дали не беше в наша чест?! Екскурзиантите разбраха, че в красивата президентска сграда, зад осемте прозореца, държавният глава работи.

Учениците от СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен имаха възможността да прекарат един вълнуващ ден в „Музейко“ в гр. София. Освен вълнението от екскурзията, те изживяха много положителни емоции и същевременно научиха много факти, свързани с миналото, настоящето и бъдещето, поднесени от сладкодумните и вного знаещи  гидове Андрей, Ралица и стажантите-помощници. Усмивките не слизаха от лицата на четвъртокласниците, попаднали в загадъчния и интерактивен свят на „Музейко”. Те се пренесоха в различни епохи и бяха предизвикани да влязат в ролята на музикант, геолог, архитект или астронавт. Интерактивните експонати събудиха у тях любопитство към науката астрономия, екологията, комуникациите и изкуствата. Четвъртокласниците  се насладиха  на една невероятна космическа разходка. На видео те видяха, че небето над нас е осеяно със звездни приказки за смели герои, красиви принцеси и страшни чудовища. В миналото хората са свързвали ярките звезди от нощното небе в различни фигури, наречени съзвездия. Тук науката стана игра, изненадите бяха постоянни, а приключенията и позитивните емоции – гарантирани. Малките любознайковци изработваха сами съзвездия, правиха опити, редиха пъзели. Вазовци не само се докоснаха до този свят, но те бяха част от него, главни герои. Тръгнаха си щастливи и изморени, но напълно убедени, че отново ще посетят техния вече любим „Музейко”.

Учениците от 4а и 4б клас и техните ръководители Стефанова, Ненчева, Ангелова бяха за един ден в сърцето на столицата, не видяха всичките ѝ потайности и прелести, но екскурзията за тях беше вълнуваща, забавна и въздействаща.

Back to top button