Вълнуващ урок по предприемачество за учениците от 4б клас

Вече ви споделихме колко активни и ентусиазирани са нашите малчугани от 4б клас и сега ще ви дадем поредното доказателство за това. Както вероятно си спомняте, миналата година- тогава третокласници, сладурите на г-жа Евелина Ницова, работеха по програмите по предприемачество на Junior Achievement като глобалната им тема тогава бе „Нашият град“.

Чрез много заниманителни и разнообразни дейности, съобразени с възрастта им, малчуганите се запознаха с устройството и функциите на града. В четвърти клас те ще продължат своето пътешествие из чудната страна на предприемачеството като този път ще работят по една още по-широкообхватна глобална тема- „Нашата общност“.
Учениците напредват бързо и докато се усетят вече стигнаха до втория си урок по предприемачество за годината, който се проведе на 5 декември. Малчуганите бяха искрено развълнувани и за да има с кого да споделят радостта си те поканиха няколко родители доброволци, които също да се включат в заниманията им.
Урокът започна, когато всички гости се събраха. Госпожа Ницова ги приветства с „Добре дошли“ и премина към темата- Производството. Преподавателката задаваше въпроси към своите възпитаници и техните родители и чрез получените отговори и нейната помощ всички взаимно сглобиха обясненията на това какво е бизнес, какво е производство, какво са продуктите и услугите. Децата научиха, че в общностите, като плевненската например, възрастните хора чрез своите професии създават продукти и предлагат услуги. Те също така бяха запознати с двата вида производство- индивидуално и чрез поточна линия. С достъпни за четвъртокласниците примери им бе обяснена разликата между двете- при индивидуалното всеки изработва сам своя продукт, но това не значи, че един човек е фабрика. При поточните линии всеки човек се занимава със създаването на само една точно определена част от крайния продукт, всичко се движи по линия, а накрая частите се събират, за да се получи едно цяло. Учениците успяха със свои да обяснят думи какво е качествен и какво е дефектен продукт (брак) и дори сами се сетиха, че преди производство се прави проучване за това какво ще се хареса на хората.
Будни и заинтересовани, те веднага запомниха новонаучените неща, сухата теотия обаче не им е достатъчна, затова г-жа Ницова беше подготвила една много интересна практическа задача. Класът и гостуващите родители станаха производители на понички. Те бяха разделени в пет отбора. Първите два тима щяха да произвеждат понички индивидуално, а други два- по поточна линия. Те получиха ножици, лепила, флумастери и шаблони и тяхната задача бе да изрежат понички, да залепят по тях стикери с продукти- мляко, яйца и брашно, и да оцветят в различни цветове в зависимост от това дали глазурата е шоколадова или плодова. За да бъдат нещата на ниво, всеки тим си имаше ОТК с един човек, който да следи качествени контрол на поничките и съответно да подбира и изхвърля дефектните.
Последата група пък направи съвсем истински и наистина вкусни мъфини. Г-жа Ницова бе осигурила кексчета, които децата заляха с топинг и украсиха с шоколадови пръчици. Тяхната работа беше да подготвят достатъчно мъфини, за да може всеки да се почерпи накрая.
Всеки отбор разполагаше с по 10 минути за работа, и за да изглеждат нещата още по-професионални, след като производственият процес завърши, бяха отделени 5 допълнителни минути, за да се почистят петте импровизирани фабрики.
След като и последният боклук отиде в кошчето беше направена статистика на производството- г-жа Ницова преброи по колко понички е направил всеки от четирите отбора като задаваше въпроси на децата от ОТК за това как е протекла работата. В крайна сметка обаче не беше важно кой колко продукта е изработил, защото това не беше състезание.
В края на урока г-жа Ницова обобщи характеристиките на двата вида производство и се поинтересува кой метод биха избрали нейните възпитаници. Повечето от тях предпочетоха индивидуалния, но въпреки това разбраха, че и поточната линия си има своите достойнства. Най-важното обаче, както подчерта преподавателката, е някой ден, когато малчуганите пораснат и забочнат да се трудят, да работят качествено, защото само тогава бизнесът ще им спори.
Накрая дойде моментът за най-вкусната част от часа- почерпката. Учениците от петия отбор раздадоха на своите съученици и на гостите произведените от тях мъфини, които се оказаха наистина вкусни- сякаш бяха правени от професионални сладкари.
По традиция, преди да си тръгнат, родителите доброволци получиха картичка на Junior Achievement, която бе подписана от техните деца.
Всички напуснаха доволни и щастливи класната стая, което беше най-важното. Четвъртокласниците, както се очакваше, наистина се насладиха на урока и вече чакат с нетърпение следващия. Техните родители пък се радваха на възможността да присъстват в часа и дори изявиха желание за участие в бъдещи уроци.
Рабира се, тук трябва да отбележим и приноса на г-жа Евелина Ницова, която с много грижа и внимание за поредн път бе подготвила подходящи занимания, за да направи образователния процес по-лесен и приятен за своите възпитаници.
Силвия Тачева, 11и клас

 

Back to top button