В света на ,,Туй-Онуй“ и Любка Любопиткова

На 26.04.2022 год. в зала ,,Европа“ се проведе среща с българската авторка и илюстраторка на детски книги Мая Бочева – Уики. Събитието беше свързано с проекта по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеката като образователна среда“. Срещата беше необикновена за учениците от първите класове, с класни ръководители Стелка Кръстева, Маргарита Нейкова, Михаела Христова, Вили Атанасова и Елка Станчева.

Авторката запозна децата с една от своите творби – ,,Как се казва тази книга?“. Тя е от поредицата на книгите ù за деца ,,Туй-Онуй“. Първокласниците откриха за пореден път, че четенето може да бъде забавно, интересно и поучително.

Интерактивната книга, до която се докоснаха децата, бе част от мултимедийните образователни приказки-игри, в крак с дигиталното образование. Видимо, поднесени по този начин, приказките интригуваха още повече първолаците. В игрите умело бяха скрити знания и нови загадъчни истории, които ги заплениха. Учениците отговаряха на въпросите, зададени им от героинята Любка. Писаха на електронната дъска и се радваха, когато верните отговори ги придвижваха напред в играта-история. Приказният будилник намери своите числа, благодарение на сръчните им ръчички. Децата се запознаха с всички процеси по направата на една детска книга – от създаването на първите скици до подбирането на цветовете в специална програма.

В края на срещата имаше много желаещи да се сдобият с интересната книга. Децата не скриха своите комплименти към авторката и с трепет питаха за следваща среща. Тя от своя страна беше впечатлена от уменията, знанията и любознателността на първокласниците. Срещата беше закрита с благодарности и снимки за спомен.

За всички остава въпроса ,,Как се казва тази книга?“, но ще разберем само, ако я прочетем!

Back to top button