В СОУ “Иван Вазов”: Млади Джуниър-и посрещат гости от Центъра за деца

Шумно е в класната стая на 2Д клас в СОУ “Иван Вазов”. Вместо да се готвят за час малчуганите се суетят около подредените в полукръг чинове.

В стаята навсякъде има играчки, децата са някак превъзбудени, а учителката им Милена Вълова се суети между децата и помага. 
След броени минути второкласниците очакват гости и това е причината за глъчката, която изпълва класната стая. Макар и само 8-годишни децата от 2Д клас вече са част по програма “Джуниър Ачийвмънт”, което ще рече, че второкласниците работят по програма за предприемачество и бизнес в начален курс. Идеята да дарят на свои връстници усмивки за Коледа като им направят подаръци е и на децата, и на учителката. Второкласниците знаят – има деца на тяхната възраст без семейства и затова вземат решение да поканят на гости деца от Центъра от семеен тип за деца, лишени от родителски грижи.
Докато заедно чакаме гостенчетата, научаваме, че децата са изработили коледни картички. Помагали им и четвъртокласници, които също работят по “Джуниър Ачийвмънт”. Красивите коледни послания са продадени, а събраните 102 лева децата ще дарят на връстниците си от Центъра – с парите са купени енциклопедии. Да се случи срещата помощ оказва Общината. Колеги разказват, че Милена Вълова е много амбициозна и самата тя пали децата. Идеята е в този “предприемачески бизнес” да бъдат включени и семействата. Една от “задачите” им е да направят лакомства, с които да почерпят гостите си от Центъра. Децата имат още една “задача” – те донасят в училище по една своя любима играчка, за да я подарят на дете от Центъра.
От разказа на учителките става ясно защо учениците с такова нетърпение очакват срещата. Разбираме, че Милена Вълова е участвала в обучение за бизнес и предприемачество в начален курс – това на нови икономически знания, които ще се въвеждат тепърва в училище. Милена Вълова и Евелина Ницова, класен ръководител на 4 клас, са двете бели лястовици в обучението по “Джуниър Ачийвмънт” в начален курс. Затова двете са вече и национални координатори по програмата.
Докато обсъждаме “Джуниър Ачийвмънт” по коридора са задава весела група, 12 деца на възраст 7-8 години, тоест първокласници и второкласници. “Много се радвам за милата инициатива на децата от 2 Д клас в СОУ “Иван Вазов”. Радвам се, че тук приемат децата от Центъра като всички нормални деца – това е много положително за социализацията на нашите деца, за тяхната интеграция в обществото”, сподели Здравко Пенев, директор на Центъра за настаняване от семеен тип.
Симона и Ясмин са във 2 Д. Момичетата обясняват, че знаят, че децата от Центъра от семеен тип живеят деца в неравностойно положение, че нямат родители. “Тези деца трябва да имат приятели, нали. Ние ще сме техните приятели. Те не трябва да са сами. Трябва да вярват, че на Коледа се случват чудеса”, казва Симона. Ясмин допълва, че целият клас участват в благотворителната инициатива. Двете момичета имат свои любими плюшени играчки, с които вчера се разделиха. Подариха ги на новите си приятели от Центъра.
В цялата суматоха само за минута-две Милена Вълова успява да ни обърне внимание. Питаме я защо е решила да участва в “Джуниър Ачийвмънт”. “Реших да участвам, защото от опита си виждам, че децата имат нужда от такива познания. Ние, техните класни, им даваме тези знания, но не в такава стройна система, каквато е организирана и работи в “Джуниър Ачийвмънт”. Проектът трябваше да стартира от втория срок, но в празник като Коледа видях добра възможност да мотивирам децата да направят нещо – те направиха с много любов картички. И видяха, че е добре да спечелиш пари, но какво е да имаш пари, ако не ги споделиш с приятел. Децата сами решиха да дарят събраните средства на деца в неравностойно положение. В същото време, обаче, тъй като ние ги възпитаваме в ранни предприемачески способности, сме отделили и малка част от сумата, за да можем да закупим нови материали и да почнем ново производство. Тоест, тепърва ще се развиваме. Децата вече са намерили “пазар”, рекламирали са продуктите, които произвеждат, нетърпеливи са да направят следваща и следваща стъпка”, разказа в краткото време г-жа Вълова.
Междувременно в класната стая оживлението нараства неимоверно. Започва едно ново приятелство.

Източник: Посредник

Back to top button