В „Работилницата на Дядо Коледа“ преди и след празника

„Работилницата на Дядо Коледа“ е комедийна пиеса, адаптирана за училищни тържества. Сценарият е свързан с това, че при Добрият старец се получава писмо от момченцето Жорко, което е от България. Детето разказва интересно и подробно за традициите, които се спазват в неговата страна и кани джуджетата и Дядо Коледа да погостуват на българските деца.

Дотук всичко звучи добре, но … по пътя писмото е намокрено и някои думи не се четат добре. Ето няколко примера“

„Мили Дядо Кольо, скъпи дражета

„Пише Ви Вашият председател Георги от България“

„Нашата роднина е много красива“

„Искам да разкажа как пазаруваме Коледните и Новогодишните празници“

„Татко винаги слага лапичките на елхата, а ние я ужасяваме“ и т.н.

Накрая, след много смях и хаос, писмото е преведено и джуджетата се успокояват. Нещо повече – те молят Дядо Коледа да излязат във ваканция и да гостуват в България и Жорко. Милият човек се съгласява, защото дълги години те работят ли работят и наистина имат нужда от почивка.

Ето тази пиеса децата от втори б клас решиха да поставят пред гости, които поканиха в празнично и подходящо украсената си класна стая. Преди това си обещаха да пазят тайна за съдържанието, за да могат всички да се забавляват по време на представлението.

Дойде уреченият час и стаята се изпълни с Джуджета, Дядо Коледа и много зрители.

Учениците от класа бяха като истински актьори и се представиха отлично. По време на пиесата се пяха песни, имаше истинско светлинно лазерно шоу.

Гостите бяха приятно изненадани, но пък и те отвърнаха със същия жест, който пазеха в тайна до деня на празника. Появиха се баници с късмети, поставени в торбички с домашно приготвени Коледни сладки и подаръци за всяко дете, раздадени от самия Дядо Коледа.

Тъй като учениците от класа вече втора година работят по програмите на Предприемачеството, предварително обсъдиха с учителката си как това представление и техният положен труд, да се обвържат с благотворителността, която са приели за своя кауза. И решиха да поставят кутия за събиране на средства, с които да зарадват болните деца в големите онкологични клиники в градовете София и Пловдив, които не забравят още от миналата първа учебна година.

С труда си събраха 170 лева, с които бяха закупени лакомства и изпратени при болните дечица.

Така малките ученици с големи сърца се почувстваха щастливи и горди.

Да им пожелаем да са здрави, усмихнати и все така добри деца!

Евелина Ницова

 

„Работилницата на Дядо Коледа“

Back to top button