В Португалия се говори с уважение за България

Това е първото впечатление, което предизвиква гордост у преподавателите Милена Борисова и Росица Георгиева от СОУ „Иван Вазов” в Плевен, които са българските представители във втората среща по проекта „Повече дървета? Да, моля!” по програма „Коменски”. Тя се проведе от 8 до 12 април 2013 година в град Baiao, Портгалия.

Португалското градче посреща много мило и топло групата учители от осем държави, включени в проекта. Учителите имат възможност да се запознаят както с красивата природа на малкото планинско градче, така и с културното му наследство. Посетихме архитектурни паметници в града, свързани с неговото историческо минало – църквата и манастира към нея De Santo Andre de Ancede, където в миналото монасите са произвеждали прочутите португалски вина, разказаха двете преподавателки.

Всички участници в срещата са впечатлени най-много от училището, в което учат ученици от 1 до 12 клас. То е ново и много модерно, със специална стая за почивка на учителите, просторни кабинети и класни стаи, ученически стол, спортна зала, продължават с разказа си Милена борисова и Росица Георгиева. Те подаряват на ученици от четвърти клас мартеници, които специално са приготвени за случая, с пожелание за здраве.

В програмата на срещата в Португалия е предвидено и посещение на благородническа къща от 18 век. По време на вечерята там всяка държава – партньор представя традиционна и типична храна. Благодарение на идейната подготовка на учителите Борисова и Георгиева, те успяват да впечатлят другите участници, като показват традиционна българска погача, мед, шарена сол, сирене и луканка. Всичко това е поднесено върху българска покривка, цветни престилки от национална носия и венец от рози.

Към края на вечерта всеки получава листче с част от пословица на португалски език и всеки трябва да открие човека, който държи лист с останалата част от пословицата. Така се получават екипи от различни държави по двойки. Интересно и приятно е да се рисува с текстилни бои върху бяла тениска, особено когато тя е символ на приятелството, споделят плевенските учителки. Те изобразяват символа на родината – българската роза, върху тениските, които подаряват на колегите си от Полша и Турция.

И друг български символ оставят двете преподавателки. Те засаждат в малки кофички семена от орех и лешник. Фиданките, които ще израстнат от тези семенца, ще бъдат засадени в Долината на горите, която се намира над португалското градче. За част от гората полагат грижи учениците от училището. Те я почистват, обогатяват я с нови дървета.

Една от последните предвидени задачи е обсъждане и приемане на регламент за участие в заключителния мюзикъл по проекта, който ще се състои в Чехия през 2014 г. Всяка страна трябва да представи в рамките на 5 минути песни, танци, диалог на английски език.

Източник: PlevenInfo

Педагози от СОУ „Иван Вазов” представиха Плевен в Португалия

От 8 до 12 април 2013 година в град Baiao, Португалия, се проведе втората мобилност по европейския проект „Повече дървета? Да, моля!” по програма „Коменски”, в който партньор от България е плевенското СОУ „Иван Вазов”. В португалския град беше екип от двама учители – Милена Борисова, главен учител в начален етап, и Росица Георгиева, старши учител по английски език.

Португалското градче е послещнало група учители от осем държави, които са се запознали както с красивата природа на малкото планинско градче, така и с културното му наследство
Най-много колегите от партньорските държави са впечатлени от училището, в което учат ученици от 1 до 12 клас. То е ново и много модерно, със специална стая за почивка на учителите, просторни кабинети и класни стаи, ученически стол, спортна зала. Учителите от Плевен са са изненадали с прекрасни мартеници малките ученици. В благородническа къща от 18 век е имало вечеря, на която всяка държава – партньор е представила традиционна и типична храна.

Една от последните предвидени задачи по проекта е обсъждане и приемане на регламент за участие в заключителния мюзикъл по проекта, който ще се състои в Чехия през 2014 г. Всяка страна трябва да представи в рамките на 5 минути песни, танци, диалог на английски език, информират от СОУ „Иван Вазов”.

Източник: plevenzaplewen.bg

Back to top button