В Национална седмица на четенето – четвъртокласници четат на първокласници

От 10 до 14 октомври 2016 г. Министерството на образованието и науката проведе за втора поредна година Национална седмица на четенето в изпълнение на Плана за действие към Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Традиция е в IV „д” клас учениците да се включват в инициативи, които  ги провокират да четат повече и разнообразни книги.

Децата са създали в класната стая малка библиотека. Не пропускат възможност да я обогатяват. Проведоха няколко акции за събиране на стара хартия и със спечеленото купуваха книги, които заедно четат. Посетиха книжарница и всяко дете си избра книга, която прочете. Посещават заедно голямата градска библиотека и участват в различни инициативи.

На 10 октомври- началото на Националната седмица на четенето, госпожа Борисова отправи поредното предизвикателство към учениците да участват в нова мисия- „Остави смартфона – вземи книга”.

В класната стая беше поставено информационно табло, върху което се отразяваха предстоящи събития, свързани с книгите. Всеки желаещ да участва в различни събития сам записва това на таблото.

Голяма част от учениците подкрепиха идеята да посетят класните стаи на първокласниците и да им прочетат книга. Надявахме се личният пример на добре четящите четвъртокласници да привлече и мотивира малките първокласници да се втурнат с още по- голямо желание към четенето и вълшебния свят на книгите. Но и четвъртокласниците упражниха четивна техника и се поразровиха в книгите. Първи приеха предизвикателството Катрин и Виктория. Последваха ги Деяна, Христин, Преслава, Габриела, Николай и Дарина

Подбрахме подходящи за малките ученици книги, подготвихме се и в сряда, четвъртък и петък посетихме класните стаи на първи клас. Първоначално малко плахи и неуверени, но след първите срещи ставахме все по- сигурни и с голямо желание разгръщахме книга след книга. Интересно е, че любопитните погледи и въпроси на първокласниците ни провокираха и ни мотивираха да ставаме все по- упорити в желанието ни да им четем и разговаряме с тях. Всички споделяха с блестящи очи преживяванията си в тази нова роля.

Последваха и обещания от първокласниците, че ще се научат да четат и дори предложение, когато това се случи да почетат малко на големите ученици, за да докажат , че са изпълнили даденото обещанието.

Това първо предизвикателство от Националната седмица на четенето ни вдъхнови и с голямо желание продължаваме към следващата седмица, в края на която ще преброим най- много прочетени книги. Заедно с това се включихме и в Читателска шафета-5, където открихме завладяващите

 „Патилански приключения” с книгите на Франческа Саймън.

На сайта на „Бисерче вълшебно“ 2016 децата вече могат да видят кои са номинираните книги в тазгодишната кампания и да си изберат какво да прочетат. Гласуването ще започне от 9 февруари и ще продължи до 17 април 2016 г. Важно е децата да следят също инициативата „Активни #бисерчета2016″, която ще започне от 10 декември. Тя им дава възможност да измислят начини да се превърнат в активни посланици и да насърчават свои връстница да участват в кампанията. Накрая ще бъдат изтеглени пет награди за „Активни #бисерчета2016″, гостуване на български автор в избрано населено място или училище.

Back to top button