В ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ – признание за малките художници

В национални и международни конкурси в областта на изобразителното изкуство през 2011г. участват и малките ученици от СОУ „Иван Вазов”. Под ръководството на Майя Ананиева, ръководител на артшкола „Колорит”, те показват, че са способни да изразят своите мисли и чувства в багри и разнообразни рисувателни техники. Госпожа Ананиева, класните ръководители и родители подкрепят изявите на  учениците в международни участия и национални конкурси.

Куп награди, сертификати, грамоти, дипломи в чест на Деня на будителите за пореден път доказват таланта и желанието за изява на малките художници.
На две награди за успешни изобразителни творби се радват Мария Младенова и Мартин Карабиберов, ученици от 4в клас. Тяхна класна ръководителка е Емилия Недкова.
Десетгодишната Мария Младенова започва да рисува в школа „Колорит” преди шест години.  Тя не за първи път получава престижни награди. Много се гордее с най-високото отличие „Златен приз” от 16-ия  международен конкурс за рисунка  в Токио и златен медал от Португалия.  Дни преди 1 ноември талантливата Мария е удостоена със сертификат за високо ниво на художествения вкус и надареност, показани чрез живописните творби – „Мария с младенеца” и „Разпятие”, включени в представителната изложба „Библейски мотиви” на артшкола „Колорит” през 2011 година в град Москва – Русия. Изложбата е била експонирана в музея на детската рисунка  в Москва и е била открита от Борис Неменский – академик, народен художник  на Русия и директор на московския център за непрекъснато обучение по изобразително изкуство, който е дал изключително висока оценка на творбите на плевенските деца.
С рисунката „Възрожденски град“ Мартин Карабиберов участва в международен конкурс в Португалия под наслов „Европа 2011 год.” на ХІІ международна среща на младежкото изкуство. Състезава се с художници от неговата възрастова група. Темата  на рисунката, с която се класира на конкурса, е „Моята Родина – мястото, където живея”.  Мартин споделя: „Нарисувах възрожденска къща от град  Елена, града, в който живях 5 години и за който запазих много хубави спомени”.  Получава диплом за високи творчески успехи.
Детската школа по рисуване се посещава  и от ученици от 2б клас, Кристиян Монев и Павел Енев, с класен ръководител Цветомира Стойчева. Те рисуват  по теми, предложени от читалище „Христо Ботев – 1917”, гр. София. Целта е да се развива въображението и самостоятелното мислене на децата, усетът за форма и цвят.  И те се включват в  VІ национален конкурс „Нощно плаване” с подтема  „Звезди обсипват свода небесен”.
Рисунките на Кристиян и Павел се изпълняват с различни материали: акварел, пастел, темпера. Второкласниците се представят успешно на градски, национални и международни изложби. Те споделят: „Много сме щастливи от признанието.” И двете отличени рисунки са живопис. За представянето си, освен грамотата, децата получават и много хубави професионални бои за рисуване.
С голямо нетърпение и вълнение малките талантливи художници от СОУ „Иван Вазов” очакват официалната  церемония по връчване на наградите, получени през 2011 година.  Те ги получават  в чест на  Деня  на народните будители в Къщата на художниците в гр. Плевен. Основната цел на проявата е да се събужда творческата енергия на младите таланти и да се  разпалва огънят на националното самочувствие чрез средствата на изобразителното изкуство.
Браво на малчуганите, които извайват с фантазия, четка и бои красота, необходима на всички!

Mariya-4vMariya_i_MartinPavel_i_Kristian

Back to top button