В чудния свят на забавната математика

На 10 юни в зала “Европа” на СОУ “Иван Вазов” се проведе вечер, посветена на математиката. Инициативата дойде от Съюза на учените в България и от учителите по математика в училището ни. Аудиторията беше от ученици от V, VI и VII клас, които обичат математични проблеми, имат логична мисъл и се забавляват, когато решават нестандартни задачи.

Гост лектор бе Илия Петров, член на Съюза на учените. Той направи експозе за новото смятане и демонстрира умения за бързо и точно пресмятане.
Втората част на вечерта включваше викторина със забавни задачи, които изискваха съсредоточаване и бърза мисъл. Имаше и награди – комплекти чертожни инструменти и сборници със задачи по математика за 7 и 8 клас. От презентираните 12 задачи само една затрудни учениците и то защото все пак има разлика дали питаме “Колко пъти …?”, или “С колко повече …?”. Както обикновено става в математическите задачи, не мина и без “капан”. Имаше задача с нееднозначно поставено условие, т.е. позволяваща две верни решения. Тъй като нейният анализ изискваше знания от седмокласния учебен материал, естествено решенията бяха предложени от седмокласници. Най-активни и шумни в обсъжданията бяха отново седмокласниците и очаквано те си тръгнаха с най-много награди.
Надяваме се, че ще бъде продължена традицията за организиране на мероприятия с цел популяризиране на математични хитрости и красиви решения.

alt
В чудния свят на забавната математика
alt
В чудния свят на забавната математика
Back to top button