В чест на годишнината от Плевенската епопея

СУ „Иван Вазов“ беше в центъра на проявите по случай честването на 140 – годишнината  от Плевенската епопея.

Малките ученици от подготвителната група, всички ученици от втори клас и 3е клас посетиха изложба с макети, създадена по проект „Дунав – Река с много история“.

Експозицията от макетите бе подредена в сградата на областната администрация.  Научихме, че тя е финансирана  по програма „Интерег V-A Румъния- България“ 2014-2020.

Децата бяха грабнати от изработените  културно – исторически обекти в трансграничната зона на България и Румъния. Макетите имаха собствено осветление и озвучаване със слушалки. На малките  посетители им се даде възможност да чуят кратка история за дадения обект и къде се намира. Най – много се застояха пред макетите от нашия град  – Мавзолеят костница „Свети Георги Победоносец“, Художествената  галерия „Дарение – Светлин Русев“ и Румънския мавзолей в с. Гривица. Учениците се впечатлиха, че  имаше озвучаване на английски език и те сами разбраха това, като  превключваха да чуят как звучи краткият разказ за обекта. Застояваха се пред измайсторените крепости – „ Баба Вида“ във Видин и „Царевец“ във Велико Търново. Проявиха интерес и към макета на къщата – музей на Иван Вазов в Берковица.

Много време гледаха и макета на парахода „Радецки“, който бе направен все едно е сред вълните на река Дунав. Видяха как изглежда, макар и в умален вид, Дунав мост.

Заинтригуваха се и от някои румънски обекти. Харесаха им: дворец в Крайова и Траянов мост. Всички обекти бяха представени интерактивно и децата получиха кратки сведения за историята им.

След разглеждане на изложбата децата получиха подаръци – книжки за един от 45 реалистични културно-исторически обекти, разположени от двете страни на р. Дунав. Тези деца, които получиха книжка с обектите от Плевен се радваха най- много, все пак са патриоти на местно ниво.

В няколко дни от 4 до 10 декември и малките ученици на СУ „Иван Вазов“ бяха част от програмата на Община Плевен за честването на годишнината от Освобождението на града.

Back to top button