Успешен финал на националното състезание „Моята родина“

На 28 април, 2018 година, в гр. Стара Загора се проведе финалният кръг от националното състезание „Моята родина“, под егидата на Педагогическа асоциация „Образование без граници“ – Стара Загора.

В надпреварата се включиха девет ученика от квотата, отпусната за СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен. Те доказаха, че имат знанията за възрастовата си група и могат да са на върха. Това са второкласниците: Гергана Младенова, Преслава Пламенова, Преслав Йорданов, Калин Тинков, Никол Мошева- 2б клас; Рая Маринова, Габриела Ангелова, Иво Радев – 2а клас; Марина Тихомирова – 2г клас.

Приказката на състезанието „Моята родина“ започна още през месец ноември, 2017 година. Ръководителят на клуб „Млади възрожденци“, Общобългарски комитетет Левски, към училището, госпожа Биляна Ангелова, запозна учениците с регламента на състезанието и не пожали сили за организацията и провеждането му. Всеки състезетелен лист включваше 20 задачи с тестови и отворени отговори от учебното съдържание по околен свят с акцент върху креативността, логическото и творческото мислене. Децата с вълнение слушаха за правилата, свързани с провеждането на състезанието. Състезателният дух не ги напусна до третия финален кръг. За родолюбивите второкласници състезанието беше истинско предизвикателство.

При втория дистанционен кръг, който се проведе също в СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен, малките знайковци от втори клас потвърдиха знанията си за: род, родина, българските празници… Този път състезателите с патриотичен заряд се увеличиха двойно. Някои вече знаеха, че времето за работа е важно, за да преборят най-силните конкуренти от цялата страна. Учениците се потрудиха, работиха по-прецизно и бързо. Децата получиха повече медали и се класираха за последния етап тези, които имаха два медала или един, но  с добри точки за участие.

На 28 април дойде финалът на състезателната приказка „Моята родина“. Пътят на победата  бе свързана със сериозна подготовка, защото имаше и пет въпроса, свързани с историческото минало на Стара Загора. Нашите финалисти разбраха, че цената на победата се постига с много труд, постоянство и знания.

Едно „отговорно-натоварващо” национално състезание в Стара Загора приключи. Във възрастова група от цяла България, вазовският плевенски отбор е с осем наградени състезатели на финалния кръг. Само два града са с толкова много наградени участници. Ето нашите медалисти от финалния кръг:

Златните медали заблестяха за: Гергана Младенова, Преслава Пламенова и Рая Маринова.

Среброто грабнаха: Преслав Йорданов, Калин Тинков и Габриела Ангелова.

Бронзови медали получиха: Марина Тихомирова и Иво Радев.

Общото класиране се определяше на базата на сбора от двата най-добри резултата от дистанционните състезания и от удвоения резултат от финалното състезание. Класиралите се от всеки клас получиха купи. Спечелихме две купи за второ  и трето място: Гергана Младенова – 117 точки и Преслав Йорданов – 116 точки от максимален брой 120 точки. Всички приемат достойно класацията, защото макар и с по няколко точки, са  по-назад, но пак са в челните редици – до шесто място.

Нека честитим победата  на нашите малки шампиони, които прославиха СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен!

Специална награда получи от кмета на община Стара Загора и госпожа Станка Ненчева, учител на 2б клас, която е с най-много медалисти. Наградени са само две учителки от България! Браво на нашия трудолюбив учител!

Приказната история на вазовчетата от втори клас, свързана с националното състезание “Моята родина“ свърши за тази учебна година.

Пожелахме успех на упоритите вазовските  състезатели  в града на липите и те достойно защитиха името на училището!

Нека поздравим и ентусиастите на Педагогическа асоциация „Образование без граници“ – Стара Загора, както и учителите от СУ „Иван Вазов“, гр. Плевен – Биляна Ангелова и  Илка Славова, които запалиха пламъчето на любовта към на нашата родина чрез най-българското състезание!

Back to top button